Временно заети лица чистят речните корита и шахтите в Сливен
Временно заети лица чистят речните корита и шахтите в Сливен / Дарик Сливен, архив

Речните корита, шахти и канавки на територията на община Сливен ще бъдат почиствани от 7 екипа от лица, наети по т.нар. временна заетост. Общо 70 души са ангажирани по проекта „Подкрепа за заетост“, като целта е да се почистят реките Новоселска, Дюлева и Селишка, както и отводнителните, ревизионни и дъждоприемни шахти и канавки.

Тази седмица на екипите беше проведен инструктаж в общината. Осигурени са необходимите инструменти, материали, транспортни средства, както лични предпазни средства и работно облекло на наетите лица. Всяка група има отговорник от общинската администрация. Групите работят от четвъртък.

Всички временно заети лица са назначени на длъжност „Работник поддръжка” за срок от 4 месеца, на 8-часов работен ден. Те ще получават трудово възнаграждение в размер на 380 лева. Проектът „Подкрепа за заетост”, по който се предоставя тази възможност, е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Той се изпълнява на областно ниво чрез Областна администрация - Сливен, а в общината - чрез договор между областния управител и кмета. Основна цел на проекта е преодоляване на потенциалния риск от наводнения в община Сливен.