Паметна плоча на загиналите във войните и пенсионерски клуб откриха в старозагорското Ново село
Паметна плоча на загиналите във войните и пенсионерски клуб откриха в старозагорското Ново село / Община Стара Загора

Паметна плоча, която да напомня за саможертвата в името на отечеството и свободата, откриха в старозагорското Ново село. На мраморната плоча са изписани имената на петима от жителите на селото, участвали във войните и изгубили живота си. Глава пред делото им сведе председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов.

„България е преминала през много бури, оцелявала е, защото доблестни синове и дъщери са я пазили! Век по-късно, се събираме тук, за да направим така, че споменът за тези хора, дали живота си за нашата родина, да остане жив. Те са пазили най-важното - свободата и единността на страната ни!", подчерта Емил Христов.

В памет на загиналите във войните новоселци пред мраморната плоча бе отслужена Заупокойна литургия. Венци и цветя покриха новооткрития монумент, поставен в центъра на селото.

Жителите на старозагорското село имаха и повод за истински празник. В близост до кметството на Ново село, посетители вече очаква нов пенсионерски клуб.

„Сградата, която днес е изцяло обновена, беше с паднал таван, напукани стени, без отварящи се врати и прозорци. Благодарение на подкрепата, която получихме от Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров, както и на дарители от селото, вече в Ново село имаме свой пенсионерски клуб", каза кметският наместник Михал Михалев.

След официалното откриване на клуба, празникът продължи с изпълненията на ансамбъл „Загоре" и Общинския духов оркестър. На тържествата в Ново село присъстваха старозагорски общински съветници, кметове и кметски наместници от региона, жители и гости на селото.

4. 07. 2015 г.