Времето на 5 юли: Облаците остават над Източна България, над Западна – слънце
Времето на 5 юли: Облаците остават над Източна България, над Западна – слънце / Thinkstock/Getty Images

Прогноза за времето за 5 юли, неделя

През нощта в по-голямата част от страната ще се изясни. По-значителна облачност ще има над източните райони, където все още на места ще има краткотрайни превалявания.

И преди обяд над Източна България ще бъде с по-значителна облачност, докато в останалата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в източната половина от страната и планинските райони отново ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб. Максимални температури ще са между 25 и 30 градуса, по-ниски от типичните за месеца.

По Черноморието облачността ще бъде по-често значителна. Около и след обяд ще има и краткотрайни превалявания придружени от гръмотевици. Вятърът ще е слаб, предимно от северозапад. Максималните температури по крайбрежието ще са между 25 и 27 градуса. Вълнението ще е слабо, около 1-2 бала. Температурата на морската вода е 22-24 градуса.

До обяд над планините ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще е с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. В планините от югозападната част на страната ще е почти без валежи, но в Стара Планина и Източните райони се очакват и краткотрайни превалявания и гръмотевици. Вятърът по билата ще е умерен от север. Ще настъпи и слабо повишение на температурите. На 1200 м.н.в се очакват около 19 градуса, на 2000 - около 11 градуса.

В началото на следващата седмица ще преобладава слънчево време, около и след обяд над източните и планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на изолирани места слабо ще превали. Температурите ще започнат бавно да се повишават и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса. Във вторник ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони с развитие на незначителна купеста облачност. Температурите ще продължат да се повишават.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg