Полицията награди мъж, спасил баба от телефонни измамници
Полицията награди мъж, спасил баба от телефонни измамници / Снимка: Адриан Кулев

Полицията в Смолян награди мъж, който успял да спаси възрастна жена от ало-измамници. 32- годишният Селви Бабаджанов от Рудозем получи плакет и грамота отдиректорът на ОД МВР - Смолян Николай Димов по повод празника на МВР - 5 юли.


Бабаджанов разкрил схемата за ало-измами, получавайки по телефона оферта да заработи 500 лв. в ролята на куриер на документи от Смолян до Русе. Мъжът се усъмнил, че поръчката е част от телефонно изнудване и информирал полицията. Последвали едноседмични разговори, с които Селви трябвало да заблуди поръчителите, че ще изпълни задачата. В деня на измамата продължил да спазва инструкциите, взел плик с парите от възрастна жена в Рудозем и продължил по маршрута, диктуван по телефона. До проследяване на самите автори на измамата така и не се стигнало, защото поръчителите сменили в последния момент мястото, където трябвало да се оставят парите.

Дадените от възрастната жена няколко хиляди лева за фалшива операция на внучката вече са върнати. След провала на телефонния шантаж, Бабаджанов е получил серия от заплахи, че ще бъде убит и запален, но и днес не съжалява за постъпката си.