Тайна среща за качеството на водата организира областният управител
Тайна среща за качеството на водата организира областният управител / Областна администрация-Разград

При закрити врата управници обсъждаха качеството на питейната вода в Разградско. За нея постфактум информираха без особени подробности от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Повод за дискусията било проучване на Регионална здравна инспекция-Разград, резултатите от което също не са обявявани публично. Според информацията от Областна администрация в момента в някои населени места количеството на нитратите в питейната вода надвишава леко допустимите стойности, кои и с колко не става ясно. С оглед участниците в срещата обаче вероятно иде реч за населени места в общините Завет, Самуил и Исперих. В срещата са участвали кметът на Завет Ахтер Велиев, на Самуил - Бейтула Сали, зам.-кметът на Исперих Илиян Дочков и представители на РЗИ Разград, Басейнова дирекция-Плевен и ВиК асоциациите в областта. Срещата е била по инициатива на инж. Айдън Мехмед – управител на „Водоснабдяване и канализация” ООД – гр. Исперих.

Едни от основните източници на замърсяването на водата са – прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, отпадъчните води от бита и животновъдството – е станало ясно на срещата.

На нея Областният управител Петър Василев е направил предложение дискусията по проблема да продължи с работна среща на 24 юли, като освен към присъстващите на днешната среща, участие да вземат и представители на – Асоциацията на зърнопроизводителите в област Разград, на отдел „Растителна защита” към ОДБХ, ОД „Земеделие” и останалите общини от областта, за да обсъдят въпроса и да вземат превантивни мерки за недопускане на разпространението му. Дали тя ще е открита и за медии, които да оповестят пред обществеността какво се случва – предстои да разберем.