Седмокласниците, приети във второто класиране, се записват между 6 и 8 юли
Седмокласниците, приети във второто класиране, се записват между 6 и 8 юли / снимка: Dariknews.bg, архив

Седмокласниците, приети в гимназиите в София във втория етап на класирането, трябва да се запишат в училищата от 6 до 8 юли, включително. Това съобщава Регионалният инспекторат по образованието (РИО) в столицата. Записването на учениците е в училището, в което са класирани, като те трябва да представят оригиналите на документите, включително на удостоверението за завършен 7-ми
клас.

На 9 юли всички училища с прием след завършен 7-ми клас ще отчетат броят на записалите се ученици и броят на незаетите места след втория етап на класирането. До края на същия ден на сайта на РИО-София-град, и в училищата-гнезда, ще бъдат обявени свободните места за третия етап на класирането.

От 10 до 14 юли, без събота и неделя, в училищата-гнезда ще се приемат заявления за участие в третия етап на класиране. В заявленията трябва да се вписват само паралелки, за които има обявени свободни места. От РИО-София препоръчват да се пишат повече желания (паралелки), за да има по-голяма вероятност ученикът да бъде класиран.

При подаване на заявлението за участие в третия етап на класирането се представят оригинал и копие на удостоверението за завършен 7-ми клас, служебната бележка за оценките от успешно положените приемни изпити и медицинско свидетелство за здравословно състояние, но то е само за прием в професионалните паралелки и в профилите „Изкуства и „Спорт”.

Заявления учениците може да получат от училищата-гнезда или да ги изтеглят от сайта на РИО-София-град. До 16 юли ще се обявяват списъците с учениците, приети на третия етап от класирането след седми клас. Записването на приетите от него ученици ще е от 17 до 20 юли включително, без събота и неделя.

След отчитане на записалите се ученици и незаетите места след третия етап на класирането, паралелките, които са под минималния брой - 18 ученици, ще се закриват. Учениците от закритите паралелки ще се пренасочват по последващите им желания от заявлението.

До 28 юли директорите на всички училища с прием след завършен седми клас трябва да създават организация за попълване на незаетите места след третия етап на класирането. До 31 юли ще се утвърждава осъщественият план-прием след 7-ми клас със заповед на началника на РИО-София.