Културно-информационен атрактивен център „Севт III“ ще представя символите на града под открито небе
Културно-информационен атрактивен център „Севт III“ ще представя символите на града под открито небе / Община Казанлък

Частта от централното градско пространство, популярно сред казанлъчани през последните 40 години като „дупката" вече придобива съвсем различна визия. Община Казанлък осъществява проект за изграждане на градски Културно-информационен атрактивен център на открито „Севт III" (КИАЦО). Намерението е Казанлък да има един уникален Културно-информационен център под открито небе, в който акцентът са двата символа на града - тракийското наследство и маслодайната роза.

Основният замисъл в проекта е създаването на една експозиция в центъра на пространството, представляваща макет на Долината на тракийските царе, към която водят стилизирани елементи от артефакти, открити в тракийските гробници и храмове. Акцент ще бъдат и пространствата, засадени с рози. Мобилна детска площадка, водна стена, сцена и екран под открито небе за кино и концерти, зелени площи, фонтан, кафе-павилион и други интересни елементи, всички поставени под нетрадиционни тенти, ще превърнат това място в атракцион както за казанлъчани, така и гостите на града. Паркови осветителни тела с LED-осветление ще допринесат за уникалността на атмосферата нощем.

В момента усилено върви изграждането на Културно-информационния атрактивен център, носещ името на тракийския цар Севт III. С него в града ще се оформи привлекателна зона за обществени и културни мероприятия под открито небе, като заедно с това се популяризира и рекламира богатата история и забележителностите на Казанлък и района.