Без автомобили и строителство в Борисовата градина в София. Това нареди общината на фирмата, която трябва да преобрази най-големия парк в столицата, съобщава Нова телевизия.

От общината са категорични, че фирмата, която спечели конкурса за изработване на план за парка, ще има няколко задължения - да опази биоразнообразието в парка, да осигури комуникационен достъп на всички и да гарантира сигурността ни.

Освен забраната за ново строителство, в парка ще се премахнат и всички съществуващи постройки.

„Неприсъща е функцията на автокъща в границите на парк "Борисова градина", по същия начин оценяваме и други, станали вече култови заведения, които са изградени върху бивши атракциони", разказва Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в СОС.

А що се отнася до автомобилите в парка - ще се създаде специален режим за достъп само при определени условия.

„Така че да защитим децата, разхождащи се в градината, да предпазим и от навлизането на велосипедно движение, пресичащо се с активното пешеходно движение", добавя Лорита.

Проектантите планират да направят и пешеходна алея от метростанцията на сатдиона до телевизионната кула.

„Там искаме да върнем на софиянци в целия му блясък някогашния розариум. Ако за моето поколение знаково място за срещи беше попа, аз много искам младите хора да казват „да се срещнем там, при розариума", казва проф. Атанас Ковачев от „Ковачев архитекти".

Обещават и да се реши проблемът с неизяснената собственост на много от емблематичните сгради, сред които е басейнът „Мария Луиза". А хората настояват за строги правила в парка.

„Мога да визирам един милион неща, като хигиена - кой, където намери си изхвърля боклука, строителна площадка, от безопасна гледна точка помолих преди известно време Столична голяма да обезопасят митрополит Кирил Видински със спящи полицаи или там, както се казват, никой не го интересува", коментира Павел Любенов, състезател по културизъм.

Източник: Novanews.bg