Кои са най-опасните наркотици?
Кои са най-опасните наркотици? / Thinkstock/Getty Images

Не всички опасни наркотици са забранени - и не всички забранени дроги са по-опасни от разрешените. Как по-точно стоят нещата с ефекта на различните наркотици върху здравето на хората?

Амфетамин и кристал мет

Произведеният по синтетичен път амфетамин и метамфетаминът - известен като кристал мет - съществуват още от края на 19 век. И са били използвани в медицината до 70-те години на миналия век - амфетаминът се е предписвал като антидепресант, като средство за потискане на апетита и при лечението на астма. Използван е бил като стимулант и от войниците. Амфетаминът и днес намира приложение в борбата срещу разстройствата на вниманието и хиперактивността. Малките дози не вредят на човешките мозъчни клетки.

Този наркотик е много популярен на техно сцената. Но именно амфетаминът пречи на спокойствието на хората. Води до безсъние, тремор, сърцебиене, може да предизвика и инфаркт. Вероятността да се изпадне в зависимост от него е средна - 1,67. При продължителна употреба или предозиране обаче влияе токсично - вреди на органите, на мускулатурата и на бъбреците. Освен това синтетичният наркотик може да причини халюцинации, депресии, психози и дори кома.
Кристал мет е по-опасен от обикновения амфетамин. Той води по-бързо до психическа зависимост /към 3,0/ и взимащите го изпитват нужда от все по-големи дози. Оттам нататък все по-интензивно отслабват, лигавицата на устата и носа им се разлагат, зъбите им започват да падат.

Приспивателните

Препаратът флунитразепам, известен и като рохипнол, има точно обратния ефект. Затова някои от наркозависимите го използват, за да се успокоят след възбудата, постигната чрез амфетамина. В повечето случаи този препарат се предписва като приспивателно. А при комбинирането му с алкохол или обезболяващи наркотици се получава смъртоносен коктейл. Тези, които са приемали такъв вид смеси, след това не могат да си спомнят нищо.

Наркоманите прибягват до флунитразепама като заместител на хероина. Той може да породи зависимост само в рамките на две седмици /потенциалът му в това отношение е 1,83/. При това съвсем не винаги има успокояващо влияние - може да предизвика възбуда, кошмари и халюцинации.

Опиум и хероин

Хероинът се произвежда от морфин, основната съставка на суровия опиум, който принципно е допустим за предписване като приспивателно. Но може да се прилага само при особено силни болки - например в палиативната медицина или за намаляване на страданията при инфаркт. За разлика от морфина, хероинът /с потенциал на зависимост 3,0/ влияе както успокояващо, така и възбуждащо. И вреди на нормалния сън.

Предозирането на всяка от тези две дроги може да доведе до нарушения в дишането и дори до неговото спиране. Опасността е особено висока при зависимите, които употребяват хероин в комбинация с алкохол или приспивателни.

Хероинът обаче не е непременно най-опасният наркотик. При проведени в Бон изследвания на трайно зависими от тази дрога са били направени сравнения със състоянието на група, получавала вместо хероин метадон /с потенциал на зависимост 2,08/. Резултатите показали, че здравословното и социалното състояние на употребявалите хероин пациенти се подобрило в сравнение с това на тези, които получавали метадон. Оттогава насам хероинът е допуснат за приложение като медикамент в Германия.

Кокаин и крек

Кокаинът /с потенциал на зависимост 2,39/ е екстрактът на коката. След като премине лабораторна обработка, от него се получава крек. Кокаинът води до еуфория, премахва чувството на глад или умора. Но който го ползва, плаща висока цена: ускорен пулс, стеснени кръвоносни съдове, високо кръвно налягане и опасност от инфаркт.
Нарушеното чувство за глад и жажда, както и хиперактивността могат да доведат до туберкулоза. При продължителна употреба се появяват параноидни халюцинации и психози, които могат да се окажат и нелечими. Който пуши кокаин, разрушава устната си лигавица, а ако го смърка - хрущяла на носа.

При крека заплахите за човека са много по-големи, тъй като този наркотик има много по-силен ефект от кокаина. Освен това има най-високия потенциал на зависимост /над 3,0/, по-висок от този на хероина, никотина и алкохола.

ЛСД

Диетиламидът на лизергиновата киселина, известен като ЛСД, е синтетичен наркотик, който изостря сетивата и възприемането на околния свят. През 60-те и 70-те години ЛСД е най-популярната дрога сред хипитата.

Този наркотик може да доведе до нелечими психози, но опасността от смъртоносно отравяне е по-ниска, отколкото при алкохола и никотина. Потенциалът на зависимост при ЛСД е нисък - 1,23.

Опасността в случая е най-вече от настъпването на инциденти след приемането на ЛСД, тъй като потребителят не може да направи вярна преценка на обкръжението си и покрай халюцинациите или психотичното разстройство може да предприеме ирационални действия: мислейки, че може да лети, потребителят на ЛСД може и да се хвърли през прозореца.

Алкохол и никотин

Алкохолът има висок потенциал на зависимост /1,93/ - повече, отколкото марихуаната, ЛСД, много приспивателни, амфетамина или екстази. Още по-голяма е зависимостта, която може да се добие от тютюнопушенето - 2,2. Само кокаинът, крекът и хероинът имат по-високи показатели. Но за разлика от нелегалните наркотици, алкохолът се радва на висока популярност по света, с изключение на ислямските държави. Хората пият вино още от античността. И пушенето минава за част от добрия тон до 80-те години.

Щом обаче някой човек развие зависимост към алкохола, степента на приемане рязко пада. С времето алкохолът разрушава вътрешните органи - черния дроб, панкреаса, мускулатурата и обмяната на веществата. Освен това драстично увеличава опасността от сърдечни заболявания и риска от рак на хранопровода и храносмилателния тракт.

Само в Германия годишно 74 000 души умират вследствие на злоупотребата с алкохол. А тютюнопушенето води до смъртта на между 100 000 и 120 000. Така че тютюнът и алкохолът се оказват най-опасните наркотици.

Марихуана и хашиш

Законодателите в много държави обсъждат дали да не допуснат приложението на марихуаната за медицински цели - например за възбуждане на апетита, при заболявания от СПИН или рак. Съдържащото се в канабиса вещество тетрахидроканабинол влияе успокояващо и упойващо. Потенциалът на зависимост при марихуаната е среден - 1,51. При консумацията на обичайните количества хашиш или марихуана е практически невъзможно да се приеме смъртоносна доза.

А влиянието на тетрахидроканабинола е такова, че изостря сетивата - особено при слушането на музика, вкусовите усещания и чувството за време. Типично съпътстващо консумацията състояние е острият глад за сладко, солено и кисело.

При продължителна употреба може обаче да се стигне до намаляване на способностите за мислене и учене - най-вероятно чрез изменения в оросяването на мозъка. Особено опасни са приеманите при пушене отровни вещества, които могат да предизвикат рак. Опасностите вероятно са дори по-големи, отколкото при тютюнопушенето, тъй като при изгарянето на смолата в хашиша се отделят и други вредни вещества.