Дона Каран се оттегля от поста главен дизайнер на модната си къща
Дона Каран се оттегля от поста главен дизайнер на модната си къща / Guliver/Getty Images

Дона Каран ще се оттегли от поста главен дизайнер на собствената си компания, "Дона Каран интернешънъл", за да посвети повече време на филантропската си фондация, предаде Асошиейтед прес.

Според изявлението на компанията, 66-годишната Каран ще остане ангажирана с дейността й като консултант. Дона Каран съосновава компанията през 1984 г. През 2001 г. за глобалното й разрастване допринасят инвестициите на конгломерата "Луи Вюитон Мое Енеси". Сега компанията продава облекло, спортно облекло и аксесоари под брандовете "Дона Каран Ню Йорк" и ДКНЙ.

От "Дона Каран Интернешънъл" съобщават, че няма непосредствено да търсят заместник на Каран като дизайнер, както и че за известен период от време ще преустановят модните шоута и колекции.

Дона Каран от своя страна е изразила най-дълбоките си чувства и признателност към своите колеги.

Реакциите на оттеглянето й от поста не закъсняха. Колеги от бизнеса възхваляват постигнатото от Каран и заслугите й към модата, а от Съвета на модните дизайнери написаха в Туитър: "Дойде краят на една ера".

Дона Каран споделя, че е взела решението си, след като е "надникала дълбоко в душата си". "Достигнах до етап в живота си, на който е необходимо да вложа повече време и максимален потенциал във филантропските си ангажименти", казва модната дизайнерка.

Каран визира филантропската си фондация "Ърбан Зен", чрез която подпомага глобалното здравеопазване и образование. Организацията продава луксозни стоки съвместно със занаятчии и предоставя средствата за различни проекти.

Източник: БТА