„Лятно кино в квартала” започва от „Владиславово, филми ще се прожектират безплатно на 15 места
„Лятно кино в квартала” започва от „Владиславово, филми ще се прожектират безплатно на 15 места / снимка: Фейсбук, група „Лятно кино в квартала”

Ясни са филмите, които ще бъдат прожектирани безплатно на фестивала „Лятно кино в квартала". От предложените 38 заглавия, зрителите избраха 15 филма, обявиха организаторите на социалния експеримент, който стартира на 21 юли.

Половината от филмите, които събраха най-много гласове, са български. Безспорен фаворит на зрителите се оказа „Живи легенди". Сред останалите избрани БГ ленти са „Кецове", „Вяра, любов+уиски", „Урок" и „Отрова за мишки" ( пълният списък ще откриете по-надолу).

Гласуването приключи вчера. В него се включиха над 600 души, разкри пред Дарик Николай Тодоров, организатор на фестивала.

„Лятно кино в квартала" отново ще стартира от „Владиславово". На 21 юли там ще бъде прожектиран американският филм „Ридик".

Мобилното кино ще бъде последователно разположено на общо 15 локации във Варна. За първи път тази година кино под звездите ще има в кварталите „Галата" и „Левски". Прожекции ще има още в Амфитеатъра в „Младост", градинката до Художествената галерия, Ботевата градинка, други паркове, градини и дори училишни дворове, отбеляза Тодоров.

Тази година проектът „Лятно кино в квартала" прераства във фестивал. Той ще продължи от 21 юли до 30 август, а прожекциите под открито небе ще бъдат 30. Сред екстрите тази година ще е възможността зрителите да си купят бира, произведена в региона.

Една от идеите, по които екипът на „Лятно кино в квартала" работи, е да бъде възстановено някое от летните кина в морската столица. Ако това не стане, вариант е изграждане на ново стационарно кино под звездите, сподели Николай Тодоров. Според него, интересът към мобилния проект категорично показва, че носталгия към летните киноекрани има, а варненци са зажаднели за подобно забавление.

„Лятно кино в квартала" се провежда за втора поредна година. Проектът стартира миналото лято с 6 прожекции, които успяха да съберат над 5000 зрители. Най-многобройни бяха прожекциите в кв.„Чайка" и на Червения площад, където пред летния екран се събраха по над 1000 зрители.

Ето и филмите, които ще бъдат прожектирани в рамките на "Лятно кино в квартала" тази година:

Вяра, любов + уиски, България, 2013
Диви истории, Wild Tales, Испания, Аржентина, 2014
Живи легенди, България, 2014
Кецове, България, 2010
Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха, България, 2013
Отрова за мишки или как да си направим банка, България 2014
Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела, България, 2012
Помпей, Pompeii, САЩ, Германия, 2014
Ридик, Riddick, САЩ, 2013
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, България, Германия, Словения, Унгария, 2008
Твърде лично 2, Taken 2, Франция 2012 l
Тримата мускетари 3D, The Three Musketeers , САЩ, Германия, 2011
Урок, България, 2014
Фатални жени, Heartbreakers, САЩ, 2001
Яж, спи, умри, Eat Sleep Die, Швеция, 2012

Подробният график на прожекциите и локациите ще откриете ТУК.