Любимият фотограф на Даяна ще снима кръщенето на принцеса Шарлот
Любимият фотограф на Даяна ще снима кръщенето на принцеса Шарлот / Guliver/Getty Images

Марио Тестино, любимият фотограф на покойната принцеса Даяна, ще направи официалните снимките от кръщенето на британската принцеса Шарлот в неделя, пише в. "Дейли експрес".

Задачата да запечата историческото събитие е поверена на прочутия моден и портретен фотограф - един от най-влиятелните сред своето поколение, от родителите на малката принцеса Шарлот, херцозите на Кеймбридж Уилям и Катрин, и тяхното семейство, съобщават от резиденцията им, двореца Кенсингтън.

СНИМКИ: Принцеса Шарлот Елизабет Даяна

60-годишният Тестино засне и официалните фотографии от годежа на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Той е снимал и престолонаследника принц Чарлз със синовете му, херцогинята на Корнуол Камила, принц Хари. Негово дело е и прочутата корица на принцеса Даяна за списание Vanity Fair няколко месеца преди смъртта й през 1997 година, припомня изданието.

Направените от Марио Тестино официални фотографии от кръщенето на принцеса Шарлот се очаква да бъдат публикувани ден или два след събитието.

Трогателни първи снимки на принцеса Шарлот и брат й принц Джордж (СНИМКИ)

"За мен е огромна чест да бъда избран да документирам този случай и да продължа да документирам събитията в това семейство - душата на страната, която ми е дала толкова много", споделя Марио Тестино.

Роденият в Перу фотограф пристига в Лондон през 1976 година Миналата година той стана офицер на Ордена на Британската империя за заслуги към фотографията и благотворителността.

Принцеса Шарлот, второто дете на херцозите на Кеймбридж, ще бъде кръстена в неделя в църквата "Света Мария Магдалена" в кралското имение Сандрингам.

Повече за кръщенето на принцеса Шарлот прочетете тук

По случай кръщенето на принцесата Кралският монетен двор ще изсече паметни монети с номинал 5 британски лири (7,86 щатски долара).

Дизайнът на монетата вече е одобрен от кралица Елизабет Втора и от министъра на финансите Джордж Озбърн. На нея ще бъдат изобразени свирещи на арфа херувими, обкръжени от гирлянди с лилии.

Гравьорът Джон Бергдал нарочно я е направил подобна на изсечената за кръщенето на първото дете на семейството принц Джордж, за да подчертае символично връзката между брата и сестрата. В овална рамка ще бъде изсечен надписът: "В чест на кръщенето на принцеса Шарлот Елизабет Даяна Кеймбриджска 2015".

Монетите ще бъдат изсечени от сребро, защото според традицията така детето ще бъде здраво, и от злато в чест на кралските тържества.

Принцеса Шарлот Елизабет Даяна се роди на 2 май в лондонската болница "Сейнт Мери". Първото й име е на дядо й принц Чарлз, второто на прабаба й кралица Елизабет, а третото на покойната й баба принцеса Даяна. Принцеса Шарлот е четвърта в списъка на претендентите за престола след дядо си принц Чарлз, баща си принц Уилям и брат си принц Джордж.

Източник: БТА