Стигаме европейския стандарт на живот след 2040 г.
Стигаме европейския стандарт на живот след 2040 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България трябва рязко да повиши производителността на труда или ще остане на светлинни години от стандарта на живот в другите европейски страни. Страната ни може да стигне европейския стандарт на живот не по-рано от 2040 г., и то при много работа и реформи.

Това е най-оптимистичният вариант, посочен в доклад на Световната банка, цитиран от „Сега".

Едно от условията е да бъде осигурен средногодишен ръст на производителността на труда от 5%, като за последните години той е 3%. От банката дават шест сценария за развитие на икономиката у нас. Сред тях са увеличаване на цените на износа, връщане на емигрантите и други. Оттам посочват, че комбинираният сценарий, който включва комплексни мерки, е най-сигурният за развитие. За достигане на тези цели е много важно държавата да осигури още качествено средно и висше образование, добро ниво на образованието за всички, както и възможност за учене през целия живот. Необходимо е и подобряване на качеството на управление, защото спрямо ЕС България е на най-ниско равнище, особено що се отнася до влиянието на съдебната власт, коментират специалистите от банката.

"България преживява изключителна демографска промяна и предстои да преживее най-големия спад в населението си, като сега двама от трима българи са в трудоспособна възраст. Средният българин през 2050 г. ще трябва да бъде 30% по-производителен от сегашния. Тоест трябва да имаме 30% увеличение на производителността", коментира експертът и автор на проучването Дорте Домланд от Световната банка.