Гранатата в „Обеля била за убиване, не за сплашване
Гранатата в „Обеля била за убиване, не за сплашване / Thinkstock/Getty Images

Бойната граната, подхвърлена по-рано днес под кола в столичния квартал "Обеля" не е била само за сплашване. Автомобилът е бил паркиран на входа на детска площадка, на метри от детска градина, допълва бТВ.

Малко след 8.00 часа свидетел звъннал на телефон 112 и съобщил, че под автомобил в квартал „Обеля" има бомба.

"В 8.30 часа отцепиха района, нито можеше да се влезе, нито да се излезе, и даже ни накараха да се приберем вътре, дори по балконите да не стоим", разказа очевидецът.

Сапьорите обезвредили устройството, което се оказало бойна граната.

Гранатата е била хвърлена под кола, на по-малко от 2 метра от детската площадка, където десетки деца играят всеки ден от ранни зори.

метра от подхвърлената граната има и детска градина със 120 деца. Всяка сутрин те играят на двора. Полицията е предупредила ръководството за опасността.

Колата е собственост на жена от блока. Ползва я мъжът, с когото живее, разказват хора от блока.

Двамата са заявили, че нямат представа кой е подхвърлил гранатата. Според източници от разследването, тя не е била само за сплашване, а ставало въпрос за изясняване на лични отношения.

Намерената граната е бойно-отбранителна Ф1. Това е стандартен съветски модел, на въоръжение в сухопътните войски на всички бивши членки на Варшавския договор, включително и България.

По спецификации радиусът на поражение на осколките ѝ е 5 метра, а опасната зона около нея е 200 метра. Това означава, че ако гранатата се беше взривила, тя щеше да засегне както детската площадка, така и детска градина, която е на 100 метра от колата. Човекът, заложил взрива, все още се издирва.