Отново условна присъда за кмет, стрелял по лесничеи
Отново условна присъда за кмет, стрелял по лесничеи / снимка: Dariknews.bg

Отново условна присъда получи кметът на Исперих Бейсим Басри, заради инцидент в ловното стопанство „Воден" през февруари 2013 г.

За опит за убийство на горските служители кметът бе оправдан. По-лекото обвинение беше преквалифицирано от съда в още по-леко: вместо за възпрепятстване на дейността на орган на власт със сила и заплаха, Басри бе признат за виновен за това, че противозаконно е попречил на тримата надзиратели да изпълнят задълженията си по залавянето му като бракониер.

Санкцията, която съдът наложи, е 2 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Наказанието отпреди година бе 3 години условно, но срокът на отлагане бе по-голям - 4 години.

Първата присъда бе отменена от Апелативен съд-Варна заради технически пропуск - липсващи подписи на заседателите. Междувременно от болест почина този от лесничеите, срещу когото са били насочени изстрелите на кмета.

И днешното решение не бе прието радушно от страните в процеса. Прокурор Антония Донева обяви, че ще протестира решението пред Апелативния съд в законовия 15-дневен срок, а защитникът на Басри - адвокат Елена Кралева - също обяви, че ще обжалва.

Басри трябва да плати и разноските на досъдебното производство - 2046,45 лв., както и на съдебното - 2064,90 лв.