Запор на акции за 14 млн. лв. на Марешки иска прокуратурата
Запор на акции за 14 млн. лв. на Марешки иска прокуратурата / източник: БГНЕС, архив

За запор на банкови сметки и акции в различни дружества на обща стойност близо 14 млн. лв. настоява прокуратурата по отношение на бизнесмена Веселин Марешки. Искането за налагане на обезпечителните мерки вече беше отхвърлено от Варненския окръжен съд, а държавното обвинение обжалва решението пред Апелативния съд.

След скандала на ул. „Студентска“ през есента на миналата година Марешки беше обвинен за изнудване на собственика на пицария „Ред Хот“ Асен Миланов и за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. По първото обвинение, за което според досъдебното производство са нанесени щети за 14 800 лв., законът предвижда от 5 до 15 години затвор, глоба от 5 000 до 10 000 лв. и конфискация до ½ на имуществото. Именно обезпечаването на евентуална осъдителна присъда е причината прокуратурата да поиска запор върху активите на бизнесмена. Според държавното обвинение през последните няколко месеца той е прехвърлил дяловете си в близо 100 фирми на свои роднини.

„Това е поредното действие от упражнявания натиск върху Веселин Марешки. Вижте каква парична гаранция му беше наложена (първоначално определената му гаранция от 100 000 лв. беше намалена на 20 000 лв. - б. ред.), след това и забраната за напускане на страната (виж надолу – бел. ред.). Това не са случайни неща, а симптоматични и показателни. На кой български гражданин е налагана такава парична гаранция – тези хора се броят на пръстите на едната ръка“, коментира пред Дарик адвокатът на бизнесмена Милен Ралчев.

Около 50 души, сред които Асен Миланов и Костадин Костадинов, се събраха днес пред Съдебната палата, докато течеше заседанието по обжалване на отхвърлената обезпечителна мярка. Част от присъстващите заявиха, че са потърпевши от Марешки, а останалите са техни познати.

Решението на Апелативния съд ще стане ясно в установения от закона срок.

След като на аптекарския бос беше повдигнато обвинение за изнудване, в началото на  декември м.г. прокуратурата му забрани да напуска страната. Няколко дни по-късно определението беше отменено от съда. През месец май прокуратурата пак наложи забрана на Марешки с мотива, че не се е явил пред разследващите, защото е бил извън България. Освен това според секретна справка той възнамерявал да се укрие в чужбина, където да закупи имот. Варненският окръжен съд отново отмени забраната с мотива, че Марешки има безупречно процесуално поведение и не е препятствал събирането на доказателства, а според данните в справката в нея се говори само за намерение за придобиване на имот. За близо 5 месеца – от декември до май, той е напускал страната 5 пъти и се е завръщал, посочи още в мотивите си съдя Марин Атанасов.