Живот без секс за морските звезди означава по-дълъг живот
Живот без секс за морските звезди означава по-дълъг живот / Thinkstock/Getty Images

Живот без секс може и да звучи скучно, но за морските звезди е ключът към дълголетие, предаде ЮПИ, позовавайки се на резултатите от шведско изследване.

Авторите му от университета на Гьотеборг са установили, че морските звезди, възпроизвеждащи се чрез клониране, стареят по-бавно в сравнение с тези, които разчитат на традиционния начин за размножаване.

До какво води липсата на секс?

Шведските специалисти са изследвали Средиземноморски и Атлантически морски звезди. При първите е по-разпространено безполовото размножаване чрез клониране, а при вторите - традиционното възпроизводство. Целта на изследователите е била да установят ползите и недостатъците на двата вида размножаване.

Учени: Без секс мъжете ги чака ранна смърт

Анализирайки дължината на теломерите - крайните участъци на хромозомите, които се скъсяват с възрастта, специалистите са били в състояние да оценят здравето и продължителността на живота на различните видове морски звезди. Учените са открили зависимост между по-голямата дължина на теломерите и предпочитанието към клониране, която показва, че морските звезди, избягващи секса, живеят по-дълго.

Източник: БТА