Ревматоиден артрит не се лекува, а от него страдат все по-млади хора
Ревматоиден артрит не се лекува, а от него страдат все по-млади хора / netinfo

От 26 юни за бургазлии ще има безплатни прегледи за скрининг и диагностика на ревматични заболявания. Те ще продължат до 15 юли в МБАЛ "Св. Николай Чудотворец". Инициативата е част от Националната кампания "Малките неща имат голямо значение", която се осъществява от Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит и Община Бургас.
"Кампании като тази имат важната роля да сигнализират обществото за възможностите, ранната диагностика и адекватно лечение", каза д-р Лорис Мануелян , зам.-кмет "Здравеопазване и спорт".
Гигантски скулптури на 3 предмета от ежедневието - дамска обувка на висок ток, лъжица за хранене и връзки за обувки, ще бъдат разположени на Флората от днес. Предметите ще покажат основните промени, настъпващи в живота на хората, засегнати от заболяването.
"Страдам от ревматоиден артрит 34 години. Това е заболяване на автоимунната система, което не се лекува. Аз обаче го победих с воля и вяра, както и с необходимите медикаменти и последователност" - сподели Роза Чеглайска, председател на "Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит".
Д-р Ирина Момчева - лекар-ревматолог съобщи, че заболяването се среща все по-често при младите, когато много бързо и агресивно се разпространява, затова е важно обществеността да знае, че то е обратимо, когато се установи навреме.