Хепатит С - бичът на 21 век
Хепатит С - бичът на 21 век / netinfo

Около 180 милиона души в света са носители на вируса на хепатит C. Само в Европа те са над 8,9 милиона, като в световен мащаб годишно умират около 350 000 души, инфектирани с вируса.

По данни на Световната здравна организация в България честотата е 1,5% или 110 000 българи са инфектирани. Тази статистика поставя хепатит C сред групата на най-опасните вирусни пандемии в света, дори преди СПИН. 80% от инфектираните развиват хронично заболяване и при 20% от тях то води до чернодробна недостатъчност и цироза.

Приблизително 4-5 % от пациентите с чернодробна недостатъчност или около 800 души годишно в България умират от рак на черния дроб в следствие на хронична хепатит С инфекция.

Вирусът е основен причинител на цироза и чернодробен рак. На хепатит С се дължи до голяма степен броят на чернодробни трансплантации. Най-разпространени са инфекциите с вируса на хепатит С от генотип 1 - 60% от случаите в глобален мащаб и 90 % в България.

Безсимптомното протичане на заболяването е причината то да се открива късно, след като в организма вече има трайни и необратими последици. Хроничните вирусни хепатити са едни от най-често срещаните заболявания в гастроентерологията и са със значима социална тежест. Те водят до голям процент инвалидизация, развитие на цироза и първичен рак на черния дроб, както и до значителен финансов и организационен ресурс, който обществото отделя за тяхното лечение.

Основен проблем в борбата с болестта е и че организмът на голям процент от пациентите с хепатит С не отговаря правилно на съществуващото единствено досега интерфероново лечение. От началото на 2015 г. в България вече има налична терапия за хепатит С без интерферон, но тя все още не се заплаща от Националната здравноосигурителна каса. Революционният метод атакува директно вируса на хепатит С, не въздейства върху имунната система, както при терапиите досега, дава надежда за лечение с по-малко нежелани лекарствени реакции. Той се определя като животоспасяваща за пациенти, които са в по-напреднал стадий на заболяването, хора с автоимунни заболявания, както и за такива, които имат непоносимост към интерферон или поради наличие на друго съпътстващо заболяване не могат да се лекуват с досега наличните лекарства, обръщат внимание и българските специалисти.

Георги Вълчев е сред стотиците пациентите, за които единствената надежда за лечение на хепатит С са новите терапии. Той страда от автоимунното заболяване (полимиозит) и това изключва възможността за терапия с интерферон - единствената възможност за лечение, която се реимбурсира у нас. Георги гостува на Дарик радио в предаването „Ники Кънчев шоу" и говори от първо лице единствено число за тази социално значима болест.

Георги Вълчев, пациент с хепатит С:

Остава ми само да се надявам държавата да започне да заплаща новото лечение

Как разбрахте, че сте заразен с хепатит С?

Лекувам се от полимиозит от 2011 година и често се налага да давам кръв за изследвания. Полимиозитът е хронично възпалително заболяване на скелетната мускулатура. В началото на ноември миналата година чернодробните ми ензими бяха много над нормата: цели 10-15 пъти. Наложи се по-пълно изследване, включително и тестове за хепатит В и С. Тестът за хепатит С беше положителен.

Хепатит С  бичът на 21 век
netinfo

Георги Вълчев - преди заболяването си от полимиозит

Като връщате лентата назад, знаете ли как сте се заразил?

Нямам никаква представа. Повечето хора свързват хепатит С с употреба на наркотици, татуировки, но при мен това въобще не е така. Живея си съвсем нормално, не употребявам наркотици, нямам дори татуировки, кръвопреливания и операции. Като единствени възможности остават само манипулации за вземане кръв и посещенията при зъболекар. Със сигурност съм се заразил след февруари 2012 година, защото по това време си правих тест за хепатит С и той беше отрицателен.

Промени ли заболяването по живота Ви по някакъв начин?

Животът ми се промени драстично още с появата на основното ми заболяване - полимиозит, а хепатитът, ако използвам останалото ми все още чувство за хумор, ми дойде като „бонус". Сега основните ми притеснения са да не заразя някого, защото кожата ми е изтъняла от лечението на полимиозита и много лесно се наранява и кърви.

Казахте ли на семейството си, работодателя? Как реагираха те?

Разбира се, предупредих ги веднага. Колегите се отнасят с разбиране. Вкъщи са много притеснени, дори уплашени, като знаят какво ми е състоянието и без хепатита, а сега вече положението е много тежко за цялото ми семейство. Предупредил съм всички да не се втурват да ми помагат като видят кръв по мене. Тежко е, огромно бреме е да живееш с хепатит С.

Според вас достатъчно информирани ли са за хепатит С българите?

Има много информация за хепатит А - навсякъде се тръби за болестта на мръсните ръце и прочие. Има много митове - и верни, и неверни - за хепатита. Популяризацията за превенцията на другите видове, според мен, не е достатъчна. Самият аз съвсем доскоро знаех само, че има и други хепатити, но нищо повече в подробности. А хепатит С е огромна пандемия, която засяга милиони хора по света. Странно е, че за такова сериозно заболяване се знае и говори толкова малко, че обществото, а и държавата го отминават някак тихомълком.

Хепатит С  бичът на 21 век
netinfo

Георги Вълчев - след заболяването си от полимиозит

Какво е състоянието Ви в момента?

Както казват докторите - не е добро, но е стабилно. Преди месец, през май лежах в болница за изследвания и за момента може би нямам тежки увреждания на черния дроб, но хепатит С е непредвидим вирус. Той убива тихомълком. Дано всичко при мен да е наред.

Сигурно нонстоп се лекувате и приемате медикаменти?

За съжаление основното ми заболяване е автоимунно и не може да се приложи сегашното лечение с интерферон. Налага се да изчакам държавата да започне да заплаща за новото безинтерфероново лечение в България. Дали ще стане до края на тази година, другата или по-късно - не зависи от мен. На мен и на другите българи в моето състояние ни остава само да се надяваме да е по-скоро. Засега аз и останалите ще трябва чакаме, да водим здравословен начин на живот и да се надяваме, че гадният вирус няма да ни нанесе големи поражения.