Франция блокира стотици нелегални имигранти на границата с Италия
Франция блокира стотици нелегални имигранти на границата с Италия / снимка: Guliver/Getty Images

Стотици незаконни имигранти, дошли в Италия, бяха принудени да прекарат изминалата нощ под дъжда на скалистите плажове в района италианския град Вентимиля, на границата с Франция, предаде ТАСС.

По данни на местни медии френската жандармерия е разположила контролно-пропускателни пунктове и не позволява на мигрантите да преминат границата.

Френските власти не за пръв път прибягват до такава радикална мярка, нарушаваща принципите на Шенгенското споразумение за свободно движение, отбелязва ТАСС.

Същевременно италианският премиер Матео Ренци призова днес в интервю за миланския ежедневник "Кориере дела сера" да се променят европейските правила за убежище.

Италия отдавна се оплаква, че европейските й партньори бягат от отговорностите си и оставят Италия и Гърция да се справят с възникналата извънредна ситуация с миграцията без ефективна подкрепа, отбелязва Ройтерс.

Според Шенгенското споразумение свободното движение през границите като цяло е разрешено в по-голямата част от ЕС, но Франция и Австрия засилиха контрола над мигрантите от Италия. Те върнаха стотици бежанци, което кара все повече мигранти да лагеруват по жп гарите в Рим и Милано.

Освен че много от тях не могат да влязат във Франция откъм Вентимиля, мнозина бяха спрени и на австрийската граница, близо до град Болцано.

Кризата с имигрантите стана един от най-наболелите въпроси пред левоцентристкото правителство на Ренци след вълната на подкрепа за антиимигрантската партия "Северна лига", отбелязва Ройтерс.
Губернаторите в процъфтяващите области Ломбардия и Венето - и двете бастиони на "Северна лига" - се противопоставиха на прехвърлянията в тях на бежанци от препълнените центрове за прием на юг.

Партията се възползва от опасенията, че имигрантите, които идват с препълнените кораби от Африка, може да донесат болести като малария и краста в Италия въпреки уверенията на здравните власти.

Неотдавнашно нападение срещу кондуктор във влак от банда латиноамерикански младежи с мачете наля още масло в огъня на реториката на "Северна лига" за сигурността и имиграцията.

Източник: БТА