Властите в Италия разбиха мафиотска мрежа, обхванала и кметството на Рим
Властите в Италия разбиха мафиотска мрежа, обхванала и кметството на Рим / снимка: БГНЕС, архив

Италианското правосъдие издаде 44 заповеди за арест на местни политици и предполагаеми мафиоти, действали и в кметството на Рим, предаде Франс прес.

Засега в предварителния арест са пратени 19 от издирваните. Двадесет и пет от заподозрените са поставени под домашен арест. Всички са обвинени в корупция, издаване на фалшиви фактури и фалшифициране на резултатите от търгове за обществени поръчки. Дейността на заподозрените варирала от изхвърлянето на сметта и поддържането на зелените площи в Рим до настаняването на бежанци. Във всички тези сектори се наливат значителни държавни средства.

Ключова фигура сред заподозрените е Лука Грамацио, бивш ръководител на групата на общинските съветници в Рим от партията на Силвио Берлускони, а после и председател на групата на Берлускони в областния съвет на Лацио.

Според разследващите Грамацио в качеството си на политик е контактувал, както с бизнесмени, така и с престъпници, влизащи в състава на групата, действал е като посредник и е използвал служебното си положение и влияние за облагодетелстване на членовете на престъпната мрежа.

Сред арестуваните е Мирко Корати, бивш председател на общинския съвет на Рим и член на Демократическата партия на Матео Ренци.

Членовете на мрежата са получавали подкупи, месечни суми, къщи или техни роднини и приятели са били наемани на работа срещу осигуряване на обществени поръчки. Днешните арести са втора фаза на операция, започнала пред декември в Рим и насочена срещу стотина предприемачи и политици, сред които и бившият кмет на Рим Джани Алемано.

Източник: БТА