Павлова: Трябва по-строг контрол за това как изглеждат сградите и как се остъкляват балконите
Павлова: Трябва по-строг контрол за това как изглеждат сградите и как се остъкляват балконите / netinfo
Павлова: Трябва по-строг контрол за това как изглеждат сградите и как се остъкляват балконите
80193
Павлова: Трябва по-строг контрол за това как изглеждат сградите и как се остъкляват балконите
  • Павлова: Трябва по-строг контрол за това как изглеждат сградите и как се остъкляват балконите

Държавата ще използва принципа на моркова и тоягата по отношение на енергийната ефективност на сградния фонд в страната, каза регионалният министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че поетапно ще се въвеждат по-строги изискванията за отговорността на етажната собственост и с времето ще се забрани индивидуалното саниране.

Общините също ще трябва да разпишат наредби, регламентиращи общият изглед на фасадите и балконите на сградите, за да не се получат кръпки, както е сега.
Чрез принципа на моркова и тоягата държавата ще буди интереса на частните собственици на имоти да стопанисват сградите си, каза регионалният министър Лиляна Павлова. Тя уточни, че сега държавата поема изцяло санирането на сградите, но с времето това ще става чрез самоучастие. „Когато вече успеем да покрием един добър процент от сградния фонд - и като конструктивно устойчивост, и като енергийна ефективност, не би следвало да е възможно частичното саниране. Тези кръпки, които виждаме по сградите, в дългосрочен план трябва да бъдат забранени", каза Павлова. Министърът допълни, че трябва по-строг контрол от гледна точка на това как изглеждат фасадите, как се остъкляват балконите и как изглеждат като цяло ремонтите или преустрояванията и вътре в апартаментите, и вън в сградите. „Това е част от тоягата, която в дългосрочен план трябва да се обмисли", коментира министърът.

Павлова Трябва построг контрол за това как изглеждат сградите и как се остъкляват балконите
netinfo

Повече отговорности и задължения ще има и етажната собственост. „Етажната собственост трябва да има много по-активна роля - и права, но и задължения. Защото за момента задълженията на етажната собственост, но и правомощията тогава, когато има съсед, който дали нарушава общия ред, дали не си плаща сметката за тока на асансьора или за ремонта на покрива, защото за съжаление много често се случва някой живеещ на първия етаж да каже „На мен покривът не ми тече и аз асансьор не ползвам". Това не означава обаче, че той не трябва да плаща. Така че много по-строги правила и санкции и много по-високи правомощия на етажната собственост са необходими", каза тя.

Лиляна Павлова уточни, че вече над 1000 сгради са сключили договор за безплатно саниране. Най-много договори са подписани в Благоевград и Бургас.