През 2050 г. ще стигаме до звездите с ... асансьор
През 2050 г. ще стигаме до звездите с ... асансьор / Thinkstock/Getty Images

С асансьор до звездите? Футуристичната идея хрумва първо на руснака Константин Циолковски. През 1895 г. обаче той едва ли е вярвал, че век по-късно науката и технологиите ще са развити дотолкова, че идеята му да изглежда осъществима.

Вече десетилетия проектът е разработван от японска корпорация, а в последните години идеята се разработва и от Google. Ако ентусиастите успеят, безспорно това ще е едно от най-големите постижения на инженерните науки в историята на човечеството.

Необходимо е единствено направата на конструкция с дължина 35,790 км. Все още обаче е актуален въпросът възможно ли е технически това. Металите титан, стомана, алуминий и познатите ни синтетични фибри като кевлар и фибростъклото са или прекалено тежки, или прекалено чупливи.

През 1991 г. обаче е разработен нов материал от въглеродни нанотръби, който има свойството да е 180 пъти по-здрав от стомана, но в същото време е в пъти по-лек. Сега остават неразрешими трудностите с високата стойност на нановлакната и явления като радиация, светкавици, ветрове, метеори и междупланетен боклук.

В научните среди обаче са категорични: космическият асансьор не е въпрос на „Дали”. Увлечени в идеята, учените си задават само въпроса „Кога”. И бързат да дадат и отговора - през 2050 г.