Учени определиха идеалното съотношение между ягоди и сметана
Учени определиха идеалното съотношение между ягоди и сметана / Thinkstock/Getty Images

Британски учен установи, че идеалното съотношение между ягоди и сметана е 70 към 30%, съобщи в. „Дейли телеграф”.

Това означава една лъжица сметана, която в най-добрия случай е готварска и неразбита, на две средно големи ягоди. Важно е десертът да бъде изяден до две минути и 50 секунди от приготвянето. Иначе ягодите ще започнат да омекват, а сметаната да подгизва.

Сметаната подсилва много добре вкуса на ягодите, но предизвиква свиването им. Това започва малко преди третата минута със скорост 1% на 30 секунди.

„Най-изненадващото откритие е, че ягодите се смаляват от сметаната”, обясни д-р Стюарт Фаримонд. „Това показва, че сметаната не прониква значимо в плодовете, както и че има ясно движение на течността от ягодите навън към сметаната чрез осмоза. Получената в резултат оцветена в червено сметана съдържа ягодови молекули, които още повече допринасят за удоволствието”, посочи той.

Ако съотношението е 60% ягоди и 40% сметана, сладостта и ароматът не са оптимални. При съотношение 80:20 плодовете накиселяват. Д-р Стюарт Фаримонд е направил изследването по поръчка на веригата магазини „Морисънс”.

Кулинарната комбинация ягоди със сметана била измислена от готвач в двора на Хенри Осми. Тогава ягодите са били само за привилегированите, докато сметаната се е смятала за „селска храна”. Затова комбинацията била необичайна.

Източник: БТА