Google представи новата версия на Андроид за мобилни устройства
Google представи новата версия на Андроид за мобилни устройства / снимка: Guliver/Getty Images

Американската компания Google представи новата, шеста поред версия на операционната система за мобилни устройства Android - Android M, предаде агенция ТАСС.

Това бе главното събитие на ежегодната конференция на Google за разработчици, която започна в четвъртък в Сан Франциско и ще продължи до събота.

Android M е с по-високо ниво на защита от автоматично качване на нежелани приложения. Към новата операционна система е включена собствена платежна система Android Pay, която позволява извършване на покупки без достъп на продавача до банковата сметка на купувача.

Google е повишила безопасността на новата операционна система чрез технология, която разпознава собственика на мобилното устройство по пръстов отпечатък. Android M ще се появи на пазара в края на тази година.

Заедно с това Google представи и новата операционна система Brillo, която ще се появи на пазара идната есен. Тя позволява на различни електронни устройства да си взаимодействат в едно жилище или работно помещение.

На конференцията бе обявено и пускането от днес на онлайн фото услуга, която дава възможност за безплатно и неограничено съхраняване на снимки и видеозаписи.

Старши вицепрезидентът на Google Сундар Пичаи съобщи в края на презентацията, че компанията продължава да работи над автомобил-робот, който няма нужда от шофьор. „Подобни машини ще станат бъдещия вид транспорт и ние имаме намерение да сме първите в тази област”, каза Пичаи.

Разочарование за присъстващите бе липсата на информация за очилата-компютър на Google Glass. Според някои информации компанията работи над второ поколение Google Glass, тъй като първата версия на „умните” очила се е оказала относително несполучлива.

Източник: БТА