Кметът Даниел Панов кани здравния министър на дискусия за готвените реформи
Кметът Даниел Панов кани здравния министър на дискусия за готвените реформи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов покани здравния министър д-р Петър Москов за дискусия, на която ще бъде коментиран въпросът с евентуалното вливане на бившите диспансери в областните болници. Това стана ясно по време на заседание на Общинския съвет във Велико Търново. В началото на сесията Румен Димитров от „Нашият град” предложи местният парламент да изпрати на здравното министерство декларация, в която да сподели притесненията си от готвената реформа. Председателят на групата на БСП Валентин Ламбев също предложи гласуването на подобна позиция.

В отговор кметът Даниел Панов обясни, че е изпратил писмо до здравния министър д-р Петър Москов. „Започна един дебат за нещо, което не е качено официално на страницата на ведомството и дори не е вкарано за обсъждане в Народното събрание”, посочи градоначалникът. В писмото той призовава министъра да предостави информация за реформите, които се провеждат и какви показатели се залагат да бъдат постигнати чрез предвижданите промени с оглед повишаване качеството и достъпността до медицински услуги. Във връзка с безпокойството на лекарското съсловие от региона, Даниел Панов кани д-р Петър Москов на дискусия, в която могат да участват медици, управители на лечебни заведения, общински съветници. „Аз не съм на мнение собствеността на диспансерите, която е 100% общинска, да бъде прехвърлена на държавата. Някои от центровете са със спечелени европейски проекти, които имат 5- годишни договори за гаранция. Нека изчакаме срещата и тогава да дискутираме тези въпроси”, призова кметът.

Реформаторът Мирослав Трифонов обяви, че вече е провел разговор със заместник- здравния министър, който е дал обещание, че в съвсем кратки срокове представители на ведомството ще пристигнат във Велико Търново, за да разяснят готвената реформа. „Нямаме отказ за комуникация от страна на Министерството на здравеопазването и е глупаво да излизаме с декларации, които са написани спонтанно заради предизборна кампания. Това може да доведе само до безпокойство на гражданите и излишно нагнетяване на напрежение”, каза Трифонов.

Петко Тюфекчиев от БСП призова Общинския съвет да излезе с декларация. „По- добре да вземем отношение в момента, когато не е приет законът, отколкото след това да се вайкаме. Даже и грешна позиция е по- добра от бягането от такава”, каза от трибуната на местния парламент социалистът.

Пламен Радонов от “Десните” подчерта необходимостта от дебати с цел по- добра информираност за намеренията на здравното министерство. „Сигурен съм, че можем да подскажем решения, които дори да бъдат използвани на национално ниво. Тогава вече ще можем да изготвим наша окончателна позиция и да кажем за какво сме „за” и „против”, посочи той.  Като изключително ниска топка определи завихрилата се дискусия д-р Драгош Методиев от АБВ. Той акцентира на редица от проблемите на българското здравеопазване, които все още не са поставени на дневен ред. Той обяви, че подкрепя действията на кмета Даниел Панов и заяви, че лично ще присъства на срещата с представители на министерството.

Дебатите в залата бяха прекратени по предложение на д-р Петя Илиева от ГЕРБ. „В момента какво можем да направим с една декларация, освен да се покажем недостатъчно компетентни, тъй като считам, че единственото правилно действие е това, което предлага кметът. Нека чуем какво се цели с тази реформа и какъв път ще се извърви по нея, а след това да коментираме”, каза съветничката. След продължителна дискусия местният парламент отхвърли предложенията на Румен Димитров и на БСП.