Топлофикационните дружества очакват високи изравнителни сметки
Топлофикационните дружества очакват високи изравнителни сметки / снимка: sxc.hu
Топлофикационните дружества очакват високи изравнителни сметки
80105
Топлофикационните дружества очакват високи изравнителни сметки
  • Топлофикационните дружества очакват високи изравнителни сметки

Големи изравнителни сметки очакват от топлофикационните дружества заради методиката в Наредбата за топлоснабдяване. Това заяви изпълнителният член на съвета на директорите на ЕВН България Топлофикация Симо Симов.

Той обясни, че ефектите от Наредбата са големи количества нефактурирана енергия през зимния сезон за някои дружества, което ще доведе до високите изравнителни сметки през лятото.

Идеята на новата наредба от края на миналата година е сметките лятото и зимата да се изравнят, за да не се получават шокови суми през студените месеци. За целта в изчислението на сметката за парното се добавя коефициент, който трябва да отразява климатичния фактор, тоест да отразява температурите и характерът на потребление във всяка отделна сграда в месечните съобщения.

Още при появата на коефициента в наредбата топлинни счетоводители обясниха, че тази методика е твърде рискова и може да доведе до изкривявания и в резултат методът да доведе до грешно прогнозиране на месечните сметки през зимата, което да ни удари през изравнителните сметки след сезона.

И сега, когато наближи времето за изравнителните сметки, очакванията са те да бъдат големи.

Симо Симов отбеляза, че това, което предстои да се случи във всички държави членки на ЕС, е да се изготвят планове и да се оцени потенциалът на пазара на централизираното топлоснабдяване и точно това трябва да се случи и в България.

Като финансова рамка в периода от 2014 до 2020 г. се предвижда стимулиране на регионалните фондове за преминаване към нисковъглеродна енергетика и чрез тях отпускане на близо 2 млрд. евро за сектора централно топлоснабдяване. Всички държави членки могат да кандидатстват за част от това финансиране, но трябва подкрепата на държавата за сектора, заяви Симов.