БСП: Време е да бъдат попитани хората
БСП: Време е да бъдат попитани хората / DarikNews.bg, архив

Време е да бъдат попитани хората. БСП започва събирането на подписка за провеждане на първия в Габрово референдум. Дали да се развива тролейбусния транспорт е въпросът, с който социалистите ще провокират жителите да се обявят в защита на този вид транспорт.

Това обявиха председателят на общинската организация на БСП Кристина Сидорова и председателят на групата общински съветници на левицата арх. Иван Николов.

Тезата на опозицията е, че решението да се закрият тролейбусните линии е взето без участието на габровската общественост. През есента на миналата година е било проведено обществено обсъждане, но в работно време, когато едва ли може да се очаква да се включат много граждани.

Арх. Николов заяви, че предложението за закриване на тролейбусния транспорт е било гласувано на председателски съвет (орган, в който участват ръководствата на отделните групи в местния парламент), но е било формулирано така, че всъщност не е станало ясно каква е целта.

Според Николов то е било описано под обща формулировка за премахване на материални активи, собственост на фирма "Общински пътнически транспорт".

Социалистите имат сериозни съмнения, че решението за премахване на тролейбусния транспорт в Габрово е взето на лобистки принцип.

Предлаганата система за автобуси на метан е събудила подозрението на опозицията, защото само преди няколко седмици в Габрово е започнала да действа метан-станция. И тя е единствената, която притежава нужните за тази дейност документи. По думите на Сидорова и Николов собственик е сина на известен местен бизнесмен, който печели много от обществените поръчки.

БСП не е против реформата в транспорта на Габрово, но социалистите смятат, че предложенията, които са представени от фирмата, направила анализа, са субективни и направени, така че да представят тролейбусния транспорт като скъп и губещ.

Опозицията ще иска да се изведат всички възможни варианти за развитието на транспорта, с адекватни и обективни обосновки. БСП категорично застава зад идеята да се развива тролейбусната мрежа в Габрово.