ЮЗУ с престижна награда
ЮЗУ с престижна награда / Пресцентър

Заместник-ректорът на Югозападния университет в Благоевград Борислав Юруков участва в Световен форум по въпросите на информационното общество, проведен в Женева.

Той получи престижна награда за университета.

Проектът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Youth Mobilization - Cultural Heritage and Athletic Valorization спечели наградата в категория „Културно и езиково многообразие и идентичност“. Този проект е по програмата за Европейско териториално сътрудничество „Гърция-България“ 2007-2013 и е ръководен от проф. д-р Петър Миланов и проф. д.н. Иван Мирчев.

От гръцка страна, университетът си партнира с Християнска младежка асоциация в гр. Солун, Гърция. Бюджетът на проекта е около 700 хил. евро, като 351 хил. са за ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Форумът в Женева беше открито от Бан Ки –Муун, главен сектретар на Обединените нации и Хулин Джао, главен секретар на Международният съюз по телекомуникациите.

Повече от 300 проекта бяха номинирани за участие в конкурса, но единствено 18 успяха да се доберат до престижните награди на церемонията. Призовете се предоставиха чрез онлайн гласуване, обхващащо над 100 000 участници от цял свят.

Целта на форума е да създаде ефективен механизъм за координация на дейностите, обмен на информация,  споделяне на добри практики, да оказва помощ при разработването на нови проекти и да осигурява структурирани възможности за работа в мрежи.