Почитаме паметта на Георги Измирлиев
Почитаме паметта на Георги Измирлиев / Община Благоевград - пресцентър, архив

Благоевград ще почете революционера Георги Измирлиев-Македончето. Церемонията по полагане на венци и цветя по повод 139 години от неговата кончина ще започне от 11.00 часа на едноименния площад.

Георги Димитров Измирлиев, известен като Македончето, е български революционер и общественик, участник в Априлското въстание в 1876 година като помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в I-ви (Търновски) революционен окръг. Той е роден  на 21 април 1851 година в Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова - Измирлиева.

Македончето извършва широка организаторска дейност за подготовка на Априлското въстание. На 25 април се провежда окръжно събрание, на което присъстващите апостоли решават на 28 април да последват другарите си. При опита за въстание, поради предателство, група революционери, сред които Измирлиев, е заловена от османската власт след престрелка в Горна Оряховица на 26 април и арестувана.

Осъден на смърт чрез обесване на специален османски съд в Търново, Георги Измирлиев е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 година сам слага въжения клуп на врата си с думите “Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”