Хърватска писателка представя романа си в Русе
Хърватска писателка представя романа си в Русе / снимка:РИМ Русе

Книгата „Пробудени камбани“ на Соня Зубович, издателство Авангард  принт, ще бъде представена на 1 юни 2015 г., понеделник, от 17.00 часа в Екомузей с Аквариум – Русе. Представянето ще направи Нели Пигулева, редактор на книгата. Преводът от хърватски е на Димана Митева.

Соня Зубович е родена през 1962 г. в Загреб. Дипломира се във Философския факултет на Загребския университет. Работи в областта на културата и библиотечното дело. Отдадена е на теми и каузи, свързани с децата и младежите. Обича да казва, че биографичните данни все пак нищо не говорят за човека. Издала е няколко стихосбирки. Нейна поезия е публикувана в хърватското литературно списание „Република“.

Романът „Пробудени камбани“ съдържа елементи на приказка и басня. Той носи силно екологично послание и призовава към действие и обединяване, но не навлиза в напразни изброявания и обвинения спрямо виновниците за замърсяването на околната среда, а полека въвежда в приказна история, в която героите са джуджета и същества, които изглеждат толкова реални, че читателят не изпитва нужда да се запита дали са само продукт на въображението.