Видеонаблюдение, засилени мерки и диалог за справяне със ситуацията в Гърмен
Видеонаблюдение, засилени мерки и диалог за справяне със ситуацията в Гърмен / снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов се срещнаха с жителите на Гърмен. Те проведоха разговори както с Инициативния комитет на протестиращите от селото, така и с представители на ромската общност. По време на срещите беше договорено да се търси установяването на диалог и формат за редовни разговори, за да се преодолее създалото се напрежение между тях.

В разговорите участваха още областният директор на ОДМВР - Благоевград старши комисар Христо Разсолков, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Бъчварова за Гърмен: Ако говорим за справедливост, тя трябва да е за всички

Кметът на общината пое ангажимент да бъде инсталирано видеонаблюдение в селото. Тази мярка в други райони е доказала ефективността си за противодействие на престъпността.

По време на работна среща в РПУ- Гоце Делчев са обсъдени редица организационни въпроси, свързани с организацията на полицейската дейност, включително и промяна в ръководствата на районното управление и полицейския участък в Гърмен.

На място остава засилено полицейското присъствие. Екипи на жандармерията са включени, за да подпомагат опазването на обществения ред.

Напрежението между враждуващите групи в община Гърмен ескалира преди дни заради висока музика, пусната от група роми. По мнение на част от упрваляващите, обаче, самият конфликт тлее от години, заради многото незаконни постройки в квартал "Кремиковци" в село Марчево. По официални данни те са 129 на брой. При сблъсъците през последните дни бяха ранени четирима души, а осем са отведени в ареста.