Защо гумите на колите са черни?
Защо гумите на колите са черни? / Thinkstock/Getty Images

Защо гумите на колите са черни? Защо няма цветни? Какъв е проблемът да се оцвети каучук и да имаме бели, сини, зелени гуми?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Вие директно отваряте пазарна ниша. Това е чудесно начало на бизнес-цветни гуми за коли. Опасяваме се, че няма да е кой знае колко успешен бизнес. Първо, защото една китайска компания вече произвежда цветни гуми -Doublestar Tyre. Ако имаш червено Ферари е много шик да имаш и червени гуми към него. И въпросната компания предлага тази услуга. Разбира се, цената е по-висока от тази на нормалните черни гуми, защото е необходим оцветител и процесът се усложнява. Каквото и да си говорим, по-скъпичко е.

Не само цената е водеща обаче при производството на автомобилни гуми. Същото важи и за мотоциклетните и велосипедните гуми. Преди това обаче, преди да обясним кое е водещото в случая, нека кажем, че макар да ви се струва странно, първите гуми гуми за коли не са били черни, били са бели. Разгледайте стари снимки и ще се уверите. Изцяло черният цвят е в резултат на развитието на тази промишленост, която открива достойнствата на черните гуми. И като споменахме достойнства, без съмнение, материалът, от който се произвеждат те е черен, така че защо човек да се напъва за друго. Но, има едно но.

Черното абсорбира и топлината на пътя, както и слънчевите лъчи, което парадоксално или пък всъщност съвсем естествено, кара гумата да се държи по-добре на пътя. Черните гуми са по-сигурни от цветните. Освен това черните автомобилни гуми са черни с друга цел. Така те са защитени от ултравиолетови щети, както и от корозионния ефект на озона. Вие сега се чудите, как така озонът ще е проблем, обаче той разрушава молекулите на химическите вещества, от които са направени гумите, което означава, че е опасен за вас като шофьори. Озонът, за него говорим.

Ето нещо любопитно. През 1961 година Goodyear правят не просто цветна гума, а светеща. Използва се бял каучук, само че много по-тънък от стандартния за гуми, за да може да преминават светлинните лъчи през него. Вътре в самото колело има светещо тяло и през нощта гумите светят. Доста футуристично, страшна красота, но, разбира се, тези гуми не отговаряли на изискванията за сигурност, така че светещите гуми никога не влизат в серийно производство.

Един съвет от нас. Придържайте се към стария изпитан трик да блеснете пред познати и приятели не с цвета на гумите, а с джантите. Там вече нещата могат да са много разнообразни. И ако се чудите защо всички джанти са с цвят металик, ето тук вече наистина нещата стават сложни ,защото това няма практическа цел. Така че щом идеята за цветни гуми вече е използвана от китайците, а се оказва ,че и не е много практична, ние с вас можем да си направим малък бизнес за цветни джанти. Такова нещо все още не съществува. Обмислете това предложение.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате