Големите печеливши и големите губещи на кинофестивала в Кан
Големите печеливши и големите губещи на кинофестивала в Кан / Guliver/Getty Images

Французите триумфираха на 68-ия кинофестивал в Кан с наградата "Златна палма" за филма "Дийпан" на режисьора Жак Одиар и наградите за най-добър актьор и актриса на Венсан Лендон и Еманюел Берко, съобщи АФП.

"Да получиш награда от братята Коен е нещо изключително", заяви много развълнуван 63-годишният Жак Одиар.

Филмът "Дийпан" е за живота на бежанци от Шри Ланка във Франция. Той спечели наградата "Златна палма" във време, в което Европа е изправена пред криза заради наплива на имигранти от Африка и Близкия изток.

"Всички приеха филма ентусиазирано", каза съпредседателят на журито Итън Коен на пресконференцията. „Взехме решението бързо".

Решението на журито предизвика изненада, защото френските филми, които тази година бяха пет от общо 19 в конкурсната програма, не се сториха убедителни на кинокритиците. "Журито не се състои от филмови критици", каза Джоел Коен, цитиран от Асошиейтед прес. „Журито се състои от кинодейци, които разглеждат творбите".

Членовете на журито подчертаха, че "Дийпан" е избран заради общите си достойнства като филм, а не заради темата си. "Всички мислим, че филмът е много красив", каза Итън Коен. Второто по значимост отличие - Голямата награда, спечели драмата за Холокоста "Синът на Саул" - дебютната творба на младия унгарски кинорежисьор Ласло Немеш. Някои очакваха ужасяващият разказ на Немеш за живота в Освиенцим да спечели "Златна палма", но от 26 години тя не е присъждана за дебютен филм (откакто я получи Стивън Содърбърг със "Секс, лъжи и видео").

Английската актриса Сиена Милър и канадският актьор Ксавие Долан, и двамата членове на журито, казаха, че са били особено развълнувани от "Синът на Саул". Милър определи филма като "секващ дъха" и каза, че е изключително постижение за дебют на режисьор.

"Европа още е преследвана от унищожаването на европейските евреи", каза Немеш. „Това живее в нас".

Наградата за най-добра актриса беше присъдена на две изпълнителки, но не както се очакваше. Спечелиха я Руни Мара ("Каръл") и Еманюел Берко ("Моят крал"). Берко се изяви и като режисьор на кинофестивала - той беше открит с нейния филм "С високо вдигната глава". Очакваше се, ако наградата бъде поделена, това да стане между Мара и другата звезда от "Каръл" - Кейт Бланшет.

Наградата за най-добър актьор също спечели французин - Венсан Лендон, и това оформи изключителния успех за френското кино в Кан, което с пет филма в конкурсната програма спечели три награди.

Италианското кино, което беше представено с три филма в конкурсната програма - на Нани Морети, Матео Гароне и Паоло Сорентино, както и Кейт Бланшет, чието изпълнение в "Каръл" спечели отлични отзиви, останаха без награди. Филмът "Майка ми" на Нани Морети беше сочен за възможен победител.

Предишната награда "Златна палма" за френски филм е от 2013 г., когато я спечели "Синият е най-топлият цвят" ("Животът на Адел") на Абделатиф Кешиш.

Жак Одиар е лауреат на наградата за най-добър сценарий в Кан за "Един така дискретен герой" (1996) и на Голямата награда за "Пророк" (2009).

Източник: БТА