М. Капитанова: Политици се възползват от ситуацията в Гърмен
М. Капитанова: Политици се възползват от ситуацията в Гърмен / снимка: БГНЕС
Бисер Михайлов
80017
Бисер Михайлов
Минка Капитанова
  • Бисер Михайлов
  • Минка Капитанова

Представители на политически партии използват ситуацията в Гърмен, за да печелят дивиденти. Такова мнение изрази в интервю за Дарик кметът на общината Минка Капитанова.

Тя отказа да назове конкретни имена, но бе категорична, че сред протестиращите има подстрекатели. "Това не трябва да се допуска, защото проблемът е социален, а не политически", категорична бе Капитанова.

Напрежението между враждуващите групи в община Гърмен тлее отдавна, заяви за Дарик областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. "Проблемът е от доста години, причината не е във високата музика и трябва да бъде набелязан конкретен план, по който да се работи от тук нататък", каза още Михайлов.

Той отправи молба към жителите на общината да не се стига до ескалация на напрежението.

Заради етническото напрежение в Гърмен се проведе работна среща между областния управител, кмета на общината Минка Капитанова и представители на общински служби.

Какво казаха представители на местната власт след срещата вижте ТУК

Междувременно пред общината се събраха жители на мирен протест. Те настояват да бъдат премахнати незаконните ромски постройки в квартал "Кремиковци" в село Марчево. По официални данни те са общо 129 на брой.

Протестиращи от Гърмен настояват за събаряне на незаконните ромски колиби

Митингът се охранява от местни сили на полицията. По думите на областния управител на място не е изпратена жандармерия.

Напрежение в Гърмен след сбиване между роми и българи

Напрежението между враждуващите групи ескалира преди дни заради висока музика, пусната от група роми. При сблъсъците бяха ранени четирима души, а осем бяха отведени в ареста.

Други новини от Благоевград