Стефан Данаилов с „Аскеер за цялостен принос
Стефан Данаилов с „Аскеер за цялостен принос / снимка: БГНЕС
Стефан Данаилов с „Аскеер" за цялостен принос
80015
Стефан Данаилов с „Аскеер" за цялостен принос
  • Стефан Данаилов с „Аскеер" за цялостен принос

Бележитият актьор и педагог проф. Стефан Данаилов получи "Аскеер 2015" за цялостен принос към театралното изкуство.

На 24 май - празникът на българската духовност, словесност и култура и на славянската писменост, в Театър "Българска армия" за 25-и път Фондация "Академия Аскеер" връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

„Това мило войниче, което държа в ръката си, се случи така в моя живот, че и двата пъти, когато го получавам, то идва в много особен момент за мен. През 1992 година, когато получих първия „Аскеер", аз бях в страшна криза - творческа, политическа, пълна бъркотия - не знаех къде съм, кой съм. Когато разбрах, че съм номиниран за „Аскеер" и когато го получих, радостта дойде от това, че аз разбрах, че има много хора, които все още искат да бъда с тях, да работя с тях, да работя за тях. След толкова години отново едно войниче. Не е леко, доста неща ти се стоварват на главата най-неочаквано и от един добряк, оптимист започваш да ставаш малко по-съмняващ се в себе си - дотук ли беше, има ли смисъл, защо? Ето такива въпроси. Вярвайки в предишния „Аскеер", аз вярвам в този „Аскеер" и съм сигурен, че той ще ми помогне", бяха първите думи на Ламбо след връчването на наградата.

Изборът за всяка една от общо 12-те категории на наградите "Аскеер" принадлежи на широка театрална и духовна общност - актьори, режисьори, сценографи, композитори, драматурзи, театроведи, на писатели, хуманитаристи и учени културолози, които формират журитата на Академия "Аскеер".

Членовете на журито обсъдиха и с тайно гласуване определиха:

Стефан Данаилов с Аскеер" за цялостен принос
netinfo

НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДАТА "АСКЕЕР 2015"

Водеща мъжка роля

Герасим Георгиев - Геро за ролята на Пони в "Семеен албум" от Малин Кръстев, постановка Малин Кръстев, Младежки театър "Николай Бинев"

Водеща женска роля

Илка Зафирова за ролята на Госпожа Клайн в "Госпожа Клайн" от Никълъс Райт, постановка Стилиян Петров, Театър 199 "Валентин Стойчев"

Изгряваща звезда

Радина Думанян за ролята на Матилда в "Чиста къща" от Сара Рул, постановка Иван Урумов, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив

Поддържаща мъжка роля

Стефан Мавродиев за ролята на Гърти в "Кривите огледала" от Дейвид Линдзи-Абер, постановка Ивайло Христов, Младежки театър "Николай Бинев"

Поддържаща женска роля

Донка Аврамова-Бочева за ролята на Мартирио, Жана Рашева за ролята на Понсия, Лиляна Шомова за ролята на Магдалена, Николина Янчева за ролята на Адела, Филипа Балдева за ролята на Ангустиас и Яна Кузова за ролята на Амелиа в "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Театър "Възраждане"

Сценография

Чавдар Гюзелев - художник, и Иван Москов - видеозаснемане и монтаж за сценографската среда, на "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов"

Костюмография

Свила Величкова за "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов"

Театрална музика

Христо Намлиев за "Антигона" от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, копродукция на Драматичен театър "София" и Фондация "Аполония", и за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, постановка Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев"

Режисура

Стефан Москов за "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, Народен театър "Иван Вазов"

Най-добро представление

"Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Театър "Възраждане"

Съвременна българска драматургия

Малин Кръстев за "Семеен албум", Младежки театър "Николай Бинев", постановка Малин Кръстев

Стефан Данаилов с Аскеер" за цялостен принос
netinfo