Роднините и приятелите на Би Би Кинг се простиха с него с овации
Роднините и приятелите на Би Би Кинг се простиха с него с овации / снимка: БГНЕС

На частната църковна служба за членовете на семейството на Би Би Кинг и за неговите най-близки приятели, която се състоя в Лас Вегас, имаше 45-секундни овации, размишления и спомени за живота и наследството на Краля на блуса. Присъстваха повече от 350 души, предаде АП.

Осем от 11-те деца на Краля на блуса и повече от 10 от неговите 35 внуци говориха по време на интимната двучасова служба, изпълнена с повече смях, отколкото с тъга. Внучката на Би Би Кинг Ландра Уилямс каза, че за всички останали той е една легенда. За семейството си обаче, той е любов.

На службата присъстваха легендарните китаристи Карлос Сантана и Ричи Самбора. А барабанистът Тони Колман, свирил с Би Би Кинг 37 години, обеща да продължи да свири така, както Кралят на блуса го е учил - с класа и достойнство. Следващата седмица тленните останки на блусмена ще бъдат пренесени в родния му град Индианола в щата Мисисипи, където ще бъде погребан на 30 май. Той ще почива в гроб на територията на местния музей, носещ неговото име.

През по-голямата част от близо 70-годишната си кариера Райли Би Кинг беше не само неоспоримият Крал на блуса, но също така и вдъхновение за плеяда китаристи, сред които личат имената на Ерик Клептън, Бъди Гай, Джими Хендрикс, Кийт Ричардс и др.

Носителят на 15 награди „Грами” записа над 50 албума и проведе световни турнета през 80-те години на миналия век, като изнасяше по 250 концерта годишно. Кинг свиреше на своите китари марка „Гибсън”, които нежно наричаше Лусил. Неговият неповторим стил на изпълнение включваше изтънчено вибрато, изящни сола съпроводени със силни акорди. В резултата на тази техника той караше китарата си да плаче и да крещи. Неговият почерк беше необичаен. Той не обичаше да свири и пее едновременно, така че Кинг бе разработил диалогичен стил между себе си и Лусил.

„Когато пея, аз не искам публиката само да слуша мелодията. Аз искам тя да вникне в сюжета на песните, защото повечето от тях разказват вълнуващи истории”, беше заявил Краля на блуса пред АП през 2006 г.

Кинг дебютира в радиоефира с госпъл квартет в щата Мисисипи, но скоро след това се премества да живее в Мемфис,щата Тенеси, където получава работа като диджей в радиостанцията WDIA. Там той има достъп до голям брой плочи, записани в най-различни стилове. Кинг с особено внимание слушал тези на големите джаз китаристи от калибъра на Джанго Райнхарт и Ти Боун Уокър. Всеки ден изсвирвал по няколко минути в ефир под псевдонима „Бийл стрийт блус бой”, който по-късно бил съкратен на Би Би.

Чрез своите предавания и изпълнения Кинг бързо печели многобройни последователи сред чернокожата общност. През 1951 година музикантът записва и първия си аренби хит „3 O'Clock Blues”. Той печели последователи и сред бялата публика, най-вече рок феновете, с албуми като „Live at Regal”, обявен по-късно от регистъра на Библиотеката на Конгреса за исторически запис.

Кинг разширява влиянието си с участие във фолк фестивала в Нюпорт през 1968-а и през следващата година, когато открива концертите на „Ролинг стоунс”. През живота си той е получавал много награди, в това число и 15 приза „Грами”.

Блусменът се отнасяше с хумор към своите отличия. „Съществуват много неща, достъпни за останалите хора, които аз не мога да върша. На мен ми се получава най-добре само едно нещо - да бъда Би Би Кинг”, бе споделил музикантът пред Би Би Си.

Райли Би Кинг е роден на 16 септември 1925 г. във ферма близо до Ита Бена в щата Мисисипи. Той е отгледан от баба си, след като родителите му се развеждат, а майка му почива. Работи, помага в селскостопанската работа, бере памук, кара трактор. Когато времето е лошо за работа в памучните плантации, Кинг посещава училище, побрано в една стая. За целта изминава 15-ина километра пеш.

Но той така и не успява да завърши 10 клас. След като се налага като музикант, Кинг сякаш никога не иска да спре да свири. Когато не е в звукозаписното студио, поема на турнета, като през 1956 г. изнася 342 спектакъла. През 1989 г. той е 300 дни по турнета. След като навършва 80 години, решава да „намали темпото” и свежда концертите си до 100 годишно. Кинг има 15 биологични и осиновени деца. От тях 11 са живи, припомня АП.

Източник: БТА