Варна празнува 24 май с шествие и регата
Варна празнува 24 май с шествие и регата / Live.Varna.bg

С празнично шествие и ветроходна регата Варна ще отбележи 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Честването ще започне със Света литургия от 9.30 ч. пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“. От 10 ч. на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ започва празничната програма. Над 300 деца от НГХНИ „Константин Преславски“ ще направят флашмоб за титлата „Варна – Европейска младежка столица 2017“. Предвидена е фолклорна програма с участието на ученици от СОУ „Елин Пелин“.  Децата от ОДК-Варна пък ще пуснат във въздуха 150 балона с българските букви.

В 10.15 ч. е началото на празничното шествие, което ще премине по бул. „Мария Луиза“ и бул. „Сливница“ и ще завърши пред входа на Морската градина. В него се очаква да се включат над 8000 деца, ученици, учители, културни дейци и родители. В началото ще бъдат децата от детските градини, следвани от ученици от 38 основни и средни училища, 12 профилирани и професионални гимназии, 3 частни училища, пет висши учебни заведения и четири колежа.

Движението в централната част на Варна ще бъде преустановено за около четири часа заради празничното шествие (виж тук).

На бул. „Осми Приморски полк“ до сградата на община Варна ще бъде подредена  изложба от 30 картини от българската азбука, композирани в художествени сюжети. Платната са изпълнени по проект „24 май и буквите АБВ. Букви в картини“, финансиран от фонд „Култура“ и дарени на Община Варна.

От 13 ч. в акваторията на Варненския залив ще се състои Парад на буквите, част от ветроходната регата „Варна Ченъл къп“, която ще може да бъде наблюдавана най-добре от парка в квартал „Аспарухово“. Награждаването на победителите ще се състои в 19 ч. на Морска гара. На същото място ще е и рок-концертът с участието на Нелко Коларов с група „Бумеранг“, който ще закрие ветроходната седмица.