Пловдив празнува (СНИМКИ)
Пловдив празнува (СНИМКИ) / снимки: Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив

Пловдив отбелязва днес официалното обявяване на града за Европейска столица на културата от Съвета на министрите на 19-ти май.

Пловдив празнува (СНИМКИ)
netinfo

Празненствата започнаха в 11.30 с концерт на Ансамбъл „Тракия“ и Хор на момчетата на площад „Стефан Стамболов“. От снощи главната улица на Пловдив е покрита с 300 метрова винилова мрежа, която се простира от Римския стадион до сградата на бившето бинго „Балкан“.

Пловдив празнува (СНИМКИ)
netinfo

 

Кметът на Пловдив изнесе реч по обяд, а след това от фонтана пред общината в небето полетяха 2019 балаона. Музикалната програма продължи с Одата на радостта в изпълнение на солисти от операта и концерт на Биг Бенд Пловдив. Има и богата съпътсваща програма.

От Кукления театър  на Римския стадион са подготвили интерактивен спектакъл. Драматичния тетър  ще поднесе изненади на стълбите на Каменица. Пред Пейките на Градската художествена галерия ще има пърформанс на балета на Държавна опера -Пловдив.

Пловдив празнува (СНИМКИ)
netinfo

Площадът  пред Джамията ще бъде озвучен от  ударни инструменти. Пред Халите  две големи  кукли питат преминаващите  за предишните имена на Пловдив, а ученици се гримират и костюмират като различните етноси в града.Ще има и  българско хоро.

От 10 до 18 часа във Виенския  павилион в Цар-Симеоновата градина има детска програма. Тя включва инициативата „Следвай книгата“, която организират Народната библиотека „Иван Вазов“ и издателските къщи.  Доброволци ще четат приказки, като си предават книга от ръка на ръка. Ще има работилници за чорапени животни и картички с изплетени мотиви, приложно ателие за работа с глина и маслен пастел, рисунки с натурална кана и брокат, демонстрация на айкидо.

Пловдив празнува (СНИМКИ)
netinfo

В центъра за съвременно изкуство Баня Старинна се открива изложба Арт Позитив 2015.  Изложбата и „Бизнес, модел, скулптура“ на Стефан Николаев може да се види в галерия Сариев. Градската художествена галерия организира публична работилница за изобразително изкуство и наул. „Съборна“, където ще и бъде поставено специално платно, на което посетителите ще могат да рисуват с помощта на художник.  В съботната вечер Младежкия камерен оркестър „Франк Мартен плейърс” ще изнесе благодарствен концерт за българските учители в Дома на културата „Борис Христов”.

Пловдив празнува (СНИМКИ)
netinfo

Капана се превръща в територия на графичното изкуство до 24 май.  Във всяко едно кътче на  атистичния квартал ще можете да наблюдавате изложби, да се включите в демонстрации и уъркшопове. Форматът „Графики в Капана“ включва демонстрации на различни техники като литография, офорт, суха игла, монотипия, висок печат, гравиране, изработване на клишета, рисуване с туш, молив, въглен, запознаване с щампарството, подвързване, графични техники, изложби, работилници, прожекции, лекции класически фото ретуш.