Румънски баритон дебютира на сцената на Държавна опера-Стара Загора
Румънски баритон дебютира на сцената на Държавна опера-Стара Загора / Пресцентър Държавна опера-Стара Загора

На 22 и 25 май, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състоят двата премиерни спектакъла на операта „Трубадур" от Джузепе Верди. Премиерата на „Трубадур" е част от поредицата от специални събития, посветени на респектиращия 90 годишен юбилей на първия извънстоличен театър - Старозагорската опера.

„Трубадур" е второто оперно заглавие, което е поставено на сцената на Старозагорската опера, след нейното създаване - през 1925 година.

Мартин Пантелеев - главен диригент на Софийската филхармония, ще дирижира за първи път в Старозагорската опера и ще направи своя дебют в „Трубадур" по покана на директора на театъра Огнян Драганов. Талантливият актьор и певец Георги Динев за първи път ще режисира голям оперен спектакъл.

Поради заболяване на солистите на Старозагорската опера Борис Тасков и Иван Кабамитов, в ролите на Манрико и на Граф Ди Луна старозагорската публика ще има възможността да аплодира тенора Даниел Дамянов и румънския баритон Йонуц Паску.

В централните роли на новата постановка на операта „Трубадур" зрителите ще могат да видят свои любимци, както и да подкрепят дебюти на млади изпълнители - солисти на Старозагорската опера.

В ролята на Леонора - Елена Баръмова, Даниела Дякова ще бъде Азучена, а Александър Марулев - Ферандо. Участват още солистите Емилия Джурова, Ивайло Йовчев, Евгени Сурмиевич, Сашо Стойков и др., хорът и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора е Младен Станев, а сценичната адаптация е на Димо Костадинов.