Зрелостници и седмокласници се явяват на матури
Зрелостници и седмокласници се явяват на матури / © sxc.hu

Днес се провежда вторият задължителен Държавен изпит за зрелостниците и Националното външно оценяване по математика след 7-ми клас. Матурата започна в 8.00 ч. и е с времетраене 4 астрономически часа. Изпитът включва 13 различни предмета. А изпитът по математика на седмокласниците е с начало 10.00 ч. и се състои от два модула - национално външно оценяване с времетраене 60 минути и допълнителен, който ще продължи 90 минути.

В Добричка област подалите заявления за допускане до втория задължителен зрелостен изпит са 1 242, информираха от Регионалния инспекторат по образование. За поредна година най-много от учениците – 343-ма, са избрали да се явят на матура по география. Значителен е и интересът към биологията, която е предпочетена от 317 зрелостници. 217 са заявленията за изпит по английски език, 141 за философски цикъл, 88 за математика, 64 за история, 37 за немски език, 12 за физика, 10 за френски, 8  за химия и най-малко – 5 за матура по руски език.

За трети държавен зрелостен изпит заявления са подали само 5 ученици, които са решили да проверят знанията си по химия, английски и математика.

Вариант 1 се падна на матурата на зрелостниците. Той се изтегли в сградата на Министерството на образованието и науката в 7.00 ч. Изтегленият номер на варианта важи за изпита по всеки предмет.

В 9.00 ч. се изтегли изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за седми клас. Изтеглен бе Вариант 3.

Общо 1 404 са седмокласниците в Добричка област. Изпитът за тях ще започне в 10.00 ч. Той се състои от два модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.

Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка. Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.