Честит рожден ден на любимите Барбарони (ВИДЕО)
Честит рожден ден на любимите Барбарони (ВИДЕО) / screenshot/Google

Днес празнуваме 45 години от създаването на Барбароните - поредица от детски книжки, които след това се превръщат в анимиран ТВ сериал и дори комикс и разказват за невероятните приключения на семейство барбарони.

Юбилеят на обичаните по цял свят анимационни герои се отбелязва, освен от почитателите на анимацията, и от Google. Вместо обичайното лого, от страницата на търсачката ни приветстват 9 барбарона с различна форма, цвят... и настроение.

През 1970 година, на тази дата, Анет Тизон и Талас Тейлър създават Татко Барба.

Според историята американецът Тейлър и съпругата му се разхождали в парк във Франция през май 1970 година, когато изведнъж Талас чул малко дете да моли родителите си за нещо, което за него прозвучало като „баа баа баа баа". Озадачен и неразбиращ френски, той попитал съпругата си какво иска детето, а тя му обяснила, че „баа баа баа баа" всъщност било „барб а папа" или „захарен памук" на френски. И така от тези простички думички креативното дуо оформило първия си герой - Татко Барба - малко по-късно на същия ден, в един ресторант.

Татко Барба е първият герой от това, което ще се превърне по-късно в цяло семейство барбарони - разноцветни същества, които издават сладки звуци и имат причудливи гладки и заоблени тела, които могат да заемат различни форми. Татко Барба е изключително дружелюбен, розов и пълничък герой, който не се страхува да помага на другите, в каквато и беда да са изпаднали.

Голямото семейство се допълва още от черната Мама Барба и седемте им деца - три момичета и четири момчета.

Барбалала е зелена. Отличава се с това, че обича музиката. Оранжевата Барбалена пък обича книгите. Барбарела е лилава и обича да се гизди.

Жълтият е Барбарири. Той обича животните и познава времето.

Барбадей е син. Обича науката: химия, астрономия, физика

Червеният е Барбадан - той е спортистът в семейството.

Барбалячо е черен и рошав. Негова отличителна черта, е, че обича да рисува.

В някои от книжките и филмчетата, герои са и момиченцето Лоте и момченцето Щефан (във френската версия: Клодин и Франсоа).

Барбароните са изключително добронамерени. От всяко затруднение намират винаги най-елегантния и миролюбив изход, благодарение на способността си да се преобразяват.

Книжката на илюстраторите Анет Тизон и Талас Тейлър получава висока оценка от британските литературни критици на Панаира на книгата в Болоня през 1970 година. Водещи издатели от Франция, Германия, Италия и други страни я включват в каталозите си.

Поредицата е преведена на над 30 езика, като на български се появява през 1986 година. Първото анимационно филмче за барбароните е създадено през 1975 година. Телевизионната поредица от къси петминутни филмчета е излъчена в повече от 40 страни по света.