Победи ли българският пациент бюрокрацията?
Победи ли българският пациент бюрокрацията? / снимка: БГНЕС, архив
Победи ли българският пациент бюрокрацията?
79842
Победи ли българският пациент бюрокрацията?
  • Победи ли българският пациент бюрокрацията?

Ако след произнасянето на Върховния административен съд срещу методиката за финансиране на болниците, която орязва техните бюджети, по някаква причина тя остане, то болниците са готови да съдят Здравната каса за неизплатени средства. Това съобщиха от Сдружението на частните болници в страната, които заедно с пациентски и неправителствени организации осъдиха методиката.

Жалбоподателите са категорични, че по силата на решението на съда, от 13 май финансовите ограничения на лечебните заведения не са в сила и на болниците вече трябва да се плаща колкото са изразходвали.

Петър Москов разкри фрапиращи нарушения в болниците

Методиката бе въведена тази година и предвиждаше на болниците да се плаща толкова, колкото е предварително планирано, а не, колкото са похарчили. Това породи редица опасения, че от една страна пациенти ще чакат за своето лечение, а от друга - малки болници ще фалират. Решението на Върховния административен съд да отмени финансовите ограничения на болниците е победа, посочва председателят на Сдружението на частните болници д-р Явор Дренски.

Сега остава единствено да се надяваме нещо да не се промени, допълва Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”, една от организациите, които осъдиха фиксираните бюджети.

Независимо, че от Здравното министерство твърдят, че методиката няма да падне докато не приключи процедурата по обжалване от страна на Министерския съвет, жалбоподателите са категорични, че според решението на съда, тя не е в сила от 13 май. Заключението на болници и пациентски организации е, че Здравното министерство и Здравната каса за пореден път са доказали, че обслужват чужди интереси.