Алжирци скочиха от самолет, за да избегнат експулсиране от Италия
Алжирци скочиха от самолет, за да избегнат експулсиране от Италия / Thinkstock/Getty Images

Трима алжирци скочиха днес от самолет, който се готвел за излитане от международното летище "Леонардо да Винчи" в Рим, известно повече като Фиумичино по името на близкото морско предградие.

На тримата е било отказано влизане в Италия. Съгласно закона италианската гранична полиция е пристъпила към незабавното им експулсиране.

Те са били натоварени на самолет на неуточнена авиокомпания, който е извършвал редовен полет до Истанбул. На борда на самолета се намирали над сто пътници, както и 18 други алжирци, на които също е било отказано влизане в Италия. Докато самолетът рулирал към полосата за излитане, тримата бегълци отворили един от аварийните изходи и скочили на пистата.

Според полицейския синдикат КОНСАП това не е изолиран случай, а системна практика, датираща от 2009 година. Само през миналата година по този начин са избягали около 500 души - всичките по дестинацията за Истанбул. Тревогата не е свързана само с незаконната имиграция, но и с тероризма, изтъкват от ръководството на полицейския синдикат, което е предприело стъпки както на професионално, така и на парламентарно ниво.

Прокуратурата е поискала от граничната полиция подробен доклад. Целта е не само да се установят и преодолеят слабостите в охраната на летището, но и да се задълбочи разследването по работна хипотеза, че налице е организиран канал за трафик на хора по постоянен летателен маршрут.

Източник: БТА