Неофициален Ден на Междузвездни войни: Любопитни факти за сагата
Неофициален Ден на Междузвездни войни: Любопитни факти за сагата / Guliver/Getty Images

По случай днешния неофициален Ден на "Междузвездни войни" в. "Дейли експрес" публикува няколко любопитни факта за култовата филмова сага:

* Смята се, че поредицата "Междузвездни войни" е вдъхновена от филмите "Телохранител" и "Тайната крепост" на прочутия японски режисьор Акира Куросава.

* Наименованието "джедай" на рицарите от Джедайския Орден идва от "джидай-геки" - японските исторически филми за самураи.

* Рожденият ден на създателя на "Междузвездни войни" Джордж Лукас не е на 4 май, а на 14 май. Филмите от поредицата винаги са излизали на екран в седмицата след тази дата.

* Във филма "Междузвездни войни: Епизод I - Невидима заплаха" - първия хронологично, но четвърти по реда на създаването им, учителят Йода има по три пръста на краката, докато куклата, използвана в "Империята отвръща на удара" и "Завръщането на джедаите", както и дигиталният модел от "Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на ситите", са с по четири пръста.

* Лицето на Йода, и по-специално очите, са вдъхновени от Алберт Айнщайн.

* През 2011 г. възпоменателни монети "Междузвездни войни" стават законно платежно средство на тихоокеаннския остров Ниуе.

* Репликата "Имам (много) лошо предчувствие за това" присъства във всеки филм от поредицата.

* Името на симпатичния робот Ар Ту-Ди Ту (R2-D2) е взето от разговорния език на звукооператорите в киното. - Дизайнът на кораба "Хилядолетния сокол" е базиран върху хамбургер.

Междувременно агенция Ройтерс, позовавайки се на компания "Дисни", предаде, че продажбата на стоките, свързани с дългоочаквания нов филм от поредицата "Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда" - първия от десет години, ще започне на 4 септември.

Седмият епизод от култовата поредица, режисиран от Джей Джей Ейбрамс, ще излезе на екран на 18 декември тази година.

Източник: БТА