Конкурс за художествено оформление на кръговите кръстовища в Севлиево
Конкурс за художествено оформление на кръговите кръстовища в Севлиево / Община Севлиево

Общинският съвет в Севлиево съгласува идейните проекти за реконструкция на кръстовището между улиците „Стара планина” , „Росица” и „Дунав” и на кръстовището между улиците „Стара планина”, „Св. св. Кирил и Методий” и „Иван Преснаков” в евлиево за създаване на кръгово движение.

Предвижда се и на двете места островите, определящи кръговото движение, да имат елипсовидна форма и да бъдат поставени метални пластики на тема „Тиквени фантазии”. С тази цел Община Севлиево обявява конкурс за художествено оформление на новите кръстовища.

Конкурс за художествено оформление на кръговите кръстовища в Севлиево
netinfo

ЗАДАЧА НА КОНКУРСА:

Да бъде избрано най-подходящото за всяко от двете кръстовища идейно решение за художествено и пространствено оформление.

Художественото оформление на новите кръстовища има за цел тяхното органично вписване в съществуващата градска среда и превръщането им в акцент в конкретното градско пространство.

Тематичната насоченост на конкурсната задача е свързана с ежегодно провеждащия се в гр. Севлиево Празник на тиквата.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ИДЕЙНИТЕ РЕШЕНИЯ:

Композициите – пластики, художествени инсталации и др. – следва да бъдат предвидени за изпълнение от устойчиви на атмосферните влияния материали.

Композиционното решение да бъде съобразено с функционалното предназначение на мястото – кръстовище – и да не създава пречки за видимостта на участниците в движението.

Мащабът на композицията да бъде съобразен с мащаба на останалите елементи на конкретната градска среда – сгради, улици, остров на кръстовището с кръгово движение.

Предимство е, ако идейното решение съдържа предложение не само за пластичната композиция, но и за оформлението на острова на кръстовището, където композицията ще бъде разположена.

Допустим е и по-абстрактен подход към темата.

НАЧИН НА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИДЕЙНИТЕ РЕШЕНИЯ:

Идейните решения за художествено и пространствено оформление на кръстовищата могат да бъдат представени чрез чертежи, макети, перспективни рисунки, фотомонтажи, компютърни 3D-изображения и други средства за визуализация по избор на автора.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ:

В конкурса могат да участва всеки, който се интересува от пространствено оформление, дизайн и изобразителни изкуства и смята, че има талант в тези области.

СРОК ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИДЕЙНИТЕ РЕШЕНИЯ:

Идейните решения следва да бъдат внесени в информационния център на Община Севлиево или изпратени на електронен адрес sevlievo@sevlievo.bg най-късно до 30.05.2015 г.