Златни и сребърни монети по повод раждането на принцесата
Златни и сребърни монети по повод раждането на принцесата / Guliver/Getty Images

Серия от 10 000 възпоменателни монети в чест на раждането на малката принцеса ще бъдат отсечени във Великобритания. В неделя Британският кралски монетен двор разпространи изображението на монетата с номинал 5 британски лири /7,6 долара/. Тя ще бъде пусната в обращение по повод раждането на малката принцеса на 2 май, която е четвърта по ред в наследяването на трона, съобщиха в. "Дейли мейл" и световните агенции.

На монетата, вече одобрена от действащия монарх, от кралица Елизабет Втора, от родителите на малката принцеса и от министъра на финансите, по външната част на кръга ще има надпис "В чест на раждането на второто дете", а в центъра ще бъдат поставени титлите на родителите на бебето - "херцогът и херцогинята на Кеймбридж". Освен това е посочена годината, когато се роди второто бебе на принц Уилям и съпругата му Катрин.

За радост на нумизматите и страстните поклонници на кралското семейство ще бъдат отсечени 500 златни и 9500 сребърни монети. "Дейли мейл" отбелязва, че 22-каратовите златни монети са с тегло 40 грама, а сребърните са се тегло 28 грама. Освен това ще бъде пусната серия от 2015 сребърни монети с номинал едно пени, които ще получат родителите на деца, появили се на бял свят в същия ден, както и правнучката на кралица Елизабет Втора. За тази цел те трябва в срок от два месеца да са регистрирани на страницата на монетния двор във Facebook.

Своята лепта в празнуването на раждането на малката принцеса внесоха и кралските пощи на Великобритания. Във вторник милиони писма, изпратени в Обединеното кралство, ще бъдат украсени с марка с поздравления във връзка с раждането на четвъртата по ред наследничка на престола.

Празнични монети бяха отсечени и през 2013 година, когато се роди първото дете на принц Уилям и съпругата му Катрин. По повод появата на принц Джордж на бял свят бяха пуснати 2013 сребърни пенита.

В производството и търговията със сувенири по повод раждането на малката принцеса се включи и веригата "Марк и Спенсър". Те предлагат две специални метални кутии за бисквити.

Източник: БТА