Лято по Гергьовден
Лято по Гергьовден / Добряна Христова, Дарик - Благоевград

Тази година лятото ще дойде още във вторник и на шести май, когато е Гергьовден, температурите ще минат 30 градуса. В района на Сандански и Петрич ще бъде още по-горещо - до 33 градуса, обявиха дежурните метеоролози в ТВ МЕТ, цитирани от "Труд".

Още на следващия ден, четвъртък, обаче времето ще се развали - температурите ще се понижат и се очаква да бъдат до 22-23 градуса. В следобедните часове в Западна и Централна България ще има валежи и силни гръмотевични бури, а вечерта и през нощта ще гърми и трещи и в югоизточните райони. Освен че ще превали сериозно, има опасност и от бурни ветрове и градушки, предупредиха метеоролозите.

След силните гръмотевични бури в края на следващата седмица обаче времето ще се стабилизира.

В периода след 15 до 17 май се очаква нова порция валежи, като температурите ще спаднат още малко.

До края на месеца времето често ще се променя, като синоптиците прогнозират и периодични превалявания. Очаква се количеството на валежите да бъде над нормалното за последния пролетен месец, което е от по 50-70 л/кв. м.

Май ще бъде и по-хладен от това, на което сме свикнали покрай празниците и абитуриентските балове. Средната температура за месеца ще бъде около и под нормата, която за повечето от районите в страната е между 16 и 18 градуса.