Кредитните досиета на КТБ са били непълни
Кредитните досиета на КТБ са били непълни / снимка: БГНЕС, архив

За мен от данните, които имаме от одиторските фирми е ясно, че много от кредитните досиета са били непълни. Това заяви народният представител от ГЕРБ и председател на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова в „Седмицата” на Дарик.

„Имало е данни за над 130 фирми, които са били свързани лица, кредитополучатели. Говори се различна структура на обвързаност на юридически лица, т.нар. кухи фирми”, допълни тя.

Комисията „КТБ" няма да се превръща в реалити

Атанасова подчерта, че въпроса, който следва да се задава е защо и кой не е ползвал всичките си възможности за упражняване на контрол е въпрос, който следва да задаваме. „Управление „Банков надзор” в БНБ е натоварен изцяло с подобни правомощия - да бъдат направени проверки на място, да бъдат проверявани кредитни досиета. Само че към този момент никой от БНБ не поема ангажимент, че не си е свършил работата или отговорността”, заяви тя.

Десислава Атанасова припомни, че до момента съда, който има компетентност да преценява, е определил датата 6 ноември за фалита на КТБ. „Доколкото разбрах ще има жалба от страна на БНБ за настояване датата да бъде 30 септември”, поясни тя.

Във връзка с оглавяваната от нея комисия Атанасова подчерта, че трябва да преценят не само всички факти, обстоятелства, които са събрали досега, но и изискванията на Закона за банковата несъстоятелност, както и на този за кредитните институции.

Комисията за КТБ готова с публичен доклад след три месеца

„Факт е, че банката беше поставена под специален надзор, беше отнет лиценза й. Всичко, което се случи за тези няколко месеца от 20 юли до 6 ноември, дава достатъчно информация не само за БНБ като контролен и надзорен орган при отнемане лиценза на банката, но и на съда. Ако има нови доказателства, които ще представи БНБ или евентуално прокуратурата чрез свой протест, вероятно следващата инстанция ще прецени доколко е законосъобразно и целесъобразно постановеното решение на съда, което имаме като правен факт в момента”, уточни народният представител.