С обжалване на 18 години затвор, убиец получи доживотна
С обжалване на 18 години затвор, убиец получи доживотна / netinfo

Апелативен съд Бургас отмени постановена от Окръжния съд в Ямбол присъда от 18 години затвор за обвинен в обир и убийство, и постанови с доживотна.
Въззивният съд призна Мариан Димитров за виновен в това, че в Ямбол отнел 1400 лв. от възрастна жена, употребил за това сила и после я убил. Той е осъден да заплати на сина на убитата обезщетение в размер на 60 000 лв. със законната лихва.
Апелативният съд разгледа делото по протест на Окръжна прокуратура Ямбол и по жалба на подсъдимия. С нея Димитров е признат за виновен в умишлено убийство и кражба, но е оправдан по повдигнатото му обвинение за грабеж, придружен с убийство.
Представителят на Апелативна прокуратура Бургас пледира, че адекватната оценка на фактите по делото, води до извод, че Димитров е автор на деянието, за което му е повдигнато обвинение - грабеж, придружен с убийство. Затова държавното обвинение поиска да бъде отменена първоинстанционната присъда и постановена нова. Според апелативния прокурор наказанието трябва му да бъде определено при превес на отегчаващите отговорността обстоятелства и да му се наложи предложеното от първоинстанционния прокурор - доживотен затвор.
Защитата на Димитров поиска той да бъде оправдан или делото да бъде върнато в досъдебна фаза. Пълномощникът смята за необходимо да се съберат доказателства, с които да се установи кой е извършил престъплението.
Подсъдимият Димитров не се призна за виновен и обясни, че е общувал с възрастната жена и при нужда, можел да поиска пари от нея.